Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sønderjylland besat


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Journalistisk fortælling. Sønderjyllands historie under Danmarks besættelse fortælles fra fem vidt forskellige hovedpersoner: embedsmanden, officeren, hjemmetyskeren, politikeren og modstandsmanden, hvis skæbner trækker tråde helt op til det 21. århundrede.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 25. juni 2015

Gedigent og vigtigt historisk værk om Sønderjyllands besættelse den 9. april 1940 og om tiden der fulgte. Især til interesserede i Sønderjyllands historie og Danmarks besættelse.

Den 9. april 1940 overrumplede de tyske tropper de danske grænsegendarmer, og værket giver en beskrivelse af kampene fra lokaliteterne langs grænsen og i Haderslev. De tyske tropper fik af hjemmetyskerne en begejstret modtagelse, og de lokale politikeres vigtigste rolle var herefter at sikre, at samarbejdspolitikken, som var vedtaget af den danske regering, blev ført ud i livet. Bl.a. pga. frygten for en grænserevision støttede langt størstedelen af sønderjyderne op om denne linje. I værket udfolder Søren Flott, der er uddannet journalist, herefter de afgørende holdninger og problemstillinger forbundet med besættelsen set fra fem forskellige hovedpersoner: Embedsmanden, officeren, hjemmetyskeren, politikeren og modstandsmanden, og han viser, hvilke konsekvenser krigen fik for disse samt, at modsætningerne ikke forsvandt, i tiden der fulgte.

De fem perspektiver på historien viser på glimrende vis, at fronterne i Sønderjylland var trukket hårdere op end i resten af landet. Et interessant og yderst velfortalt og letlæst værk.

Vi har bl.a. også Sønderjylland under krig og besættelse 1940-1945, men Flotts fremstilling er mere alment tilgængeligt.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 26. apr. 2017

af

af

Anders Poulsen

d. 26. apr. 2017


Jyllands-posten

d. 9. juni 2015

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 9. juni 2015