Bøger / faglitteratur

Sønderjyder på Østfronten i 1. verdenskrig


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
314 sider: ill. (nogle i farver)
Udgivet
2017
Ophav

Beskrivelse


En beretning om de dansksindede nordslesvigere på Østfronten og deres pårørende i hjemmet under 1. verdenskrig baseret på breve og dagbøger.

I samme serie


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 26. sep. 2017

Første samlede historie om dansksindede nordslesvigske krigsdeltageres oplevelser på Østfronten fortalt igennem brevvekslinger mellem front og hjem. For faghistorikere og folk med en særlig interesse for de danske sønderjyders deltagelse i 1. verdenskrig.

Hans Wolf (f.1935) er professor emeritus i urologi, dr.med. og cand.mag. i historie og tysk. Værket fokuserer på den enkelte dansksindede nordslesvigske mands og hans nærmeste pårørendes oplevelser og erfaringer under 1. verdenskrig og i hjemmet. Materialet til bogen er bl.a. dagbøger og breve fra Østfronten til hjemmet og fra hjemmet til soldaten. Bogen beskriver også soldaternes og de pårørendes mestringsstrategier, dvs. hvordan de mentalt og praktisk mestrede adskillelsen og håndterede hverdagen. Med noter og person- og stedregister.

En meget fin og gennemarbejdet fagbog, som ikke beskriver Østfronten i militærhistorisk perspektiv, men derimod giver et unikt indblik i, hvordan Østfronten påvirkede soldaterne og deres pårørende, de tanker de involverede gjorde sig, og hvordan de i sidste ende opretholdt livsmodet. Med et glimrende billedmateriale.

Langt størstedelen af bøger om emnet har fokus på Vestfronten, fx Krestens breve og dagbøgerDanskere på Vestfronten 1914-1918Når retsind fører ordet og Danskere på Vestfronten 1914-1918. Dokumentarromanen Når retsind fører ordet er baseret på den dansksindede sønderjyde Mathias Myginds dagbøger og korrespondance med dem derhjemme fra ØstfrontenLangt størstedelen af bøger om emnet har fokus på Vestfronten, fx Krestens breve og dagbøger og . Dokumentarromanen Når retsind fører ordet er baseret på den dansksindede sønderjyde Mathias Myginds dagbøger og korrespondance med dem derhjemme fra ØstfrontenLangt størstedelen af bøger om emnet har fokus på Vestfronten, fx Krestens breve og dagbøger og Danskere på Vestfronten 1914-1918. Dokumentarromanen er baseret på den dansksindede sønderjyde Mathias Myginds dagbøger og korrespondance med dem derhjemme fra Østfronten.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 28. mar. 2018

af

af

Niels Bo Poulsen

d. 28. mar. 2018


Personalhistorisk tidsskrift

2018

af

af

Peter Hertel Rasmussen

2018