Gå til indholdSøfartsbogen : digte


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

63 sider

Udgivet

2020

genre/form

bibliografi,

digteOriginaludgave

2020


Beskrivelse


Digte. Konceptpoesi med havet som omdrejningspunkt


Anmeldelser (2)


13. maj. 2020

En digtsamling fra sejladsen på livets og verdens til tider oprørte, til tider spejlblanke, men altid reflekterende vande. For voksne yndere af dansk lyrik.

"Dette er konceptdigte, bygget over søens læst. / Konceptualiteten har både køl og bov. /Den sejler uden om skærene af ubehjælpsomme følelser/ mod øerne Letfærdighed og Flydende stil." - et af digtene i "Søfartsbogen", der ser det ønskværdige liv som en sejlads på et skib - hjemmet - til kendte og især ukendte egne. Havet er et gammelt symbol på det ubevidste, en arketype hos Jung, og denne "skæbneafhængighed" af ens ubevidste drømme og længsler, bliver også en ledetråd i samlingen. Samlingen tematiserer såvel personlige som almenmenneskelige, og ikke mindst samfundsmæssige problematikker, såsom bådflygtninge. Udgivelsen er grafisk lavet, så den ligner en søfartsbog.

Malinovskis ironi og billedsprog gør det en fornøjelse at læse bogen, som tydeligt skriver sig ind i en tradition tilbage fra modernismens kulturkritiske antikapitalisme. Her kritiseres fremmedgørelsen og ensomhedsfølelsen som en samfundsskabt effekt: "Efter et containerforlis med legetøj var tusindvis af / badeænder på vej over Atlanten og op igennem Arktis, / efter femten år landede en enkelt på Skotlands kyst, / Og her gik jeg og troede, jeg vidste, hvad ensomhed er.".

Hav og vand har også været gennemgående metaforer tidligere i forfatterskabet, fx i På vandets vegne


Stilhedssang


Bag bakkerne, kysten


og Stilhedssang. Blandt lyrik om bådflygtningeproblematik er Bag bakkerne, kystenHav og vand har også været gennemgående metaforer tidligere i forfatterskabet, fx i På vandets vegne og . Blandt lyrik om bådflygtningeproblematik er Bag bakkerne, kystenHav og vand har også været gennemgående metaforer tidligere i forfatterskabet, fx i På vandets vegne og Stilhedssang. Blandt lyrik om bådflygtningeproblematik er Hav og vand har også været gennemgående metaforer tidligere i forfatterskabet, fx i På vandets vegne og Stilhedssang. Blandt lyrik om bådflygtningeproblematik er Bag bakkerne, kysten.

Lektørudtalelse

Af

Heidi Mørch

Standart

Af

Anne Cecilie Holk Pedersen

Årg. 34 nr. 4 (2020)


Informationer og udgaver

Bog

2020