Bøger / faglitteratur

Sociologiske tænkere : et tekstudvalg


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
290 sider
Udgivet
2009
Ophav

Beskrivelse


Gennem et udvalg af originaltekster og med en præsentation af de enkelte teoretikere gives en introduktion til 7 af de vigtigste moderne sociologisk-filosofiske teorier.

Indhold

  • Tid/rum / Zygmunt Bauman

  • Internalisering af virkeligheden / Peter L. Berger og Thomas Luckmann

  • Strukturer, habitus, praksisser / Pierre Bourdieu

  • Galskab og kultur / Michel Foucault

  • Moderniteten / Anthony Giddens

  • Moralbevidsthed og socialt klasseherredømme / Axel Honneth

  • Menneske og samfund / Niklas Luhmann


I samme serie


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. juli 2009

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 10. juli 2009

Udover alment sociologiinteresserede henvender bogen sig til uddannelsessøgende og studerende på mellemlange og videregående uddannelser.

Tidligere rektor på Roskilde Pædagogseminarium, cand.psych. Esben Jerlang har redigeret dette tekstudvalg. hvor nogle af de vigtigste teorier om den samfundsmæssige udvikling og forandring præsenteres. I 7 artikler introduceres 8 fremtrædende sociologiske og filosofiske tænkere. Det drejer sig om: Zygmunt Bauman, Peter L. Berger og Thomas Luckmann, Pierre Bourdieu, Michel Foucault, Anthony Giddens, Axel Honneth og Niklas Luhmann. Hver artikel indledes med en kortfattet biografi om den pågældende person. Derefter følger en udvalgt originaltekst, som demonstrerer personens måde at skrive teori på. Personudvalget kan altid diskuteres. Er det de rette 8, som er udvalgt? Men bogen er skrevet som en appetitvækker til nøjere studier og fungerer fint som sådan.

De enkelte tænkere er beskrevet i mange sammenhænge, og diverse grundbøger om sociologi har selvsagt også referencer til deres teoretiske arbejde. Der findes dog ikke en samlet introduktion og tekstudvalg som her.

En overskuelig introduktion til otte af efterkrigstidens mest betydningsfulde samfundsmæssige tænkere bestående dels af biografiske oplysninger om hver enkelt dels en repræsentativ originaltekst, som skal pirre nysgerrigheden til yderligere studier.


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 47, nr. 1 (2010)

af

af

Jørgen Mark Pedersen

Årg. 47, nr. 1 (2010)


Specialpædagogik

Årg. 29, nr. 6 (2009)

af

af

Mette Friderichsen

Årg. 29, nr. 6 (2009)Informationer og udgaver