Gå til indholdBøger / faglitteratur / lærebøger

Social mobilitet : drøm, realitet, illusion


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

139 sider

Udgivet

2015

Ophav
Genre og formlærebøger
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Gennemgang af de seneste 50 års sociologiske undersøgelser af social mobilitet i Danmark


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. mar. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 20. mar. 2015

Politikere, debattører, studerende og andre med interesse for samfundsforhold og sociologi kan glæde sig til et indsigtsfuldt og overskueligt værk, der giver en kritisk gennemgang af de seneste 50 års sociologiske undersøgelser af social mobilitet i Danmark.

Bogen åbner med en gennemgang af Svalastogas internationalt anerkendte værk fra 1950'erne Social rang og mobilitet, der blev udgangspunkt for de efterfølgende årtiers SFI-inddeling med dens fem socialgrupper. Med afsæt i de forskellige grupperinger/klassifikationer beskriver bogen herefter, hvordan social mobilitet analyseres, den sociale mobilitet i Danmark, kvinders sociale mobilitet, hvem der rent faktisk klatrer op ad "samfundsstigen" og lukker med en redegørelse af undersøgelserne af eliten i Danmark. Undertitlen "Drøm, realitet, illusion" henviser til de tre betydninger, som begrebet social mobilitet optræder på i medierne og hos politikerne: Drømmen om at give alle mennesker lige muligheder for social opstigning er i realiteten ikke opnået, og illusionen består i den ubegrundede tro på, at mere opadgående mobilitet skaber lige muligheder for andre. Med litteraturliste, tabeloversigt og register.

En velskrevet, overskuelig og yderst velinformeret bog, der giver fremragende indsigter i afgørende danske samfundsforhold.

Der er ingen lignende opdaterede oversigtsværker, men Klassekamp fra ovener yderst interessant og beskæftiger sig med udviklingen i den danske samfundsmodel.Informationer og udgaver

2015

Bog

Erik Jørgen Hansen (f. 1935)

Hans Reitzel, 1. udgave

2020

Ebog

Erik Jørgen Hansen (f. 1935)

Nota