Bøger / faglitteratur / bibliografier

Snit : industrialismens tøj i Danmark


Beskrivelse


Industrialiseringen forandrede grundlæggende vores forhold til tøj, og udviklingen af en dansk industrikultur i det 20. århundrede skabte både nye muligheder og udfordringer inden for mode og beklædning. - Snit. Industrialismens tøj i Danmark er en undersøgelse af, hvordan industrialiseringen påvirkede alt fra produktion, design, markedsføring til forbrug og trends. Det er især tiden mellem 2. Verdenskrig og i dag, der er i fokus, fordi det var i denne periode, den nationale beklædnings- og modeindustri voksede frem. Det havde afgørende betydning for velstand og eksport, samtidig med at der opstod nye forbrugsmønstre og beklædningskulturer. Bl.a. fortælles historien om tekstil og beklædningsindustriens begyndende messeaktivitet fra slutningen af 1940'erne i Herning og om de uddannede modedesigneres tiltagende rolle i beklædningsindustrien fra 1960'erne. Andre artikler undersøger undertøjsreklamen i tiden omkring 2. Verdenskrig, trendmekanismer i moden, shoppingkulturen blandt unge i begyndelsen af 2000-tallet, pelsindustriens udvikling, og kunsthåndværkertøj og genbrugstøj som modtræk til industrialismens masseproducerede beklædning.
Antologien udspringer af et voksende dansk forskningsmiljø inden for tøj, tekstil og mode ved de kultur- og kunsthistoriske museer, universiteterne og design- og handelsskolerne. Dette afspejler sig i bredden af faglige tilgange: Fra det industrihistoriske perspektiv over det etnologisk-historiske til en litteratur- og kunsthisorisk indfaldsvinkel. Bogen henvender sig til enhver, der er interesseret i tøj, til forskere, studerende og beskæftigede i mode-, tekstil- og beklædningsindustrien.
Clothing in industrialised Denmark - Danish text.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juni 2011

af

af

Lone Krøgh

d. 1. juni 2011

Antologi om industrialisme og tøj i Danmark. Hovedvægten ligger på tiden efter 2. verdenskrig, og bogen kan bruges fra godt og vel gymnasieniveau af især studerende, forskere, ansatte i mode-, tekstil- og beklædningsindustrien.

Efter et indledende kapitel om industrialisme som en samfundstilstand og en forudsætning for produktion, markedsføring, distribution og forbrug af tøj følger 10 kapitler med forskellige vinkler på tøj i Danmark. De kalejdoskopiske kapitler er velskrevne og -dokumenterede og leveret af forskere, som alle er i stand til på dygtig vis at formidle deres viden i et sprog og en form, så målgruppen kan få udbytte af læsningen. Der er kapitler om tekstilbranchens messer i Herning fra slutningen af 1940'erne, om de uddannede modedesigneres stadig større rolle i beklædningsindustrien fra 1960'erne og frem, om undertøjsreklamer, om trends, om 2000'ernes shoppekultur, om genbrugstøj og forskellige andre interessante tilgange til emnet. Få, men velvalgte illustrationer.

Tøj, klædedragt og mode fra forskellige ældre og nyere perioder er beskrevet i diverse monografier, som ofte er skrevet ud fra en musealt forankret forskningstradition. Ingen har dog en så bredfacetteret tilgang til emnet som her i Snit, hvor bidragyderne er tilknyttet kultur- og kunsthistoriske museer, universiteter samt design- og handelsskoler.

Fin antologi med gode vinkler på industrikultur, beklædningsindustri, tøj og mode i Danmark efter 2. verdenskrig især. For større biblioteker.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 190 (2011)

af

af

Mette Marie Dons Christensen

Nr. 190 (2011)



Informationer og udgaver