Bøger / faglitteratur / bibliografier

Smykkesten : en verden af farver


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
285 sider: ill. i farver ; 29 cm
Udgivet
2016
Ophav
Genre og form
bibliografier

Beskrivelse


Fakta, anekdoter og historier om ædelstene og smykkesten. Om bl.a. stenenes oprindelse, deres forekomster verden over og deres optiske egenskaber.

Indhold

Smykkesten : en verden af farver ; Smykkesten fra naturens side ; Diamant : naturens eget kunstværk ; Korund : rubiner og safirer ; Beryl : smaragd, akvamarin og andre beryller ; Organiske smykkesten ; Kvarts : permanent frosset ; Opal : festfyrværkeriets sten ; Granat : på kryds og tværs ; Turmalin : på kryds og tværs ; Topas : flotte farver og store størrelser ; Feldspat : fra månen til solen ; Pyroxen : en omfattende gruppe ; Zoisit : Tiffanys tanzanitter ; Spinel : den lille torn ; Rhodochrosit og rhodonit : rosa-røde smykkesten ; Markasit, pyrit og hæmatit : med jern i ilden ; Chrysoberyl : fra smalle katteøjne til dramatiske farveskift ; Lapiz lazuli : en hellig og holdbar himmelsk farve ; Turkis, malakit og andre kobberholdige mineraler ; Olivin : peridotens løfte om evig sommer ; Zirkon : radioaktive centre ; Diverse smykkesten


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2016

af

af

Peter Martin Jørgensen

d. 10. maj 2016

Flot og farverig bog om alverdens smykkesten, deres egenskaber og deres brug. For smykke- og mineralinteresserede.

Nina Hald er cand.mag. i medievidenskab, og præsenterer her sjette bind i sin kulturvidenskabelige serie om materialer i smykkefremstilling. Bindet fokuserer på smykkestenene, som defineres som en gruppe af materialer indeholdende fx halvædelsten, perler og rav. Bogen indledes med en definition af stenens oprindelse, og hvordan de skabes ud fra kemiske og fysiske processer og naturens kræfter igennem millioner af år. Her beskrives også forekomster verden over og fænomener som stenens optiske egenskaber, hårdhed og behandling. 21 forskellige sten og materialer beskrives grundigt, ud fra mineralogien hvor både kemi, fysik og geologi beskrives. Fotosiden leveres i en stor grad af verdens førende smykkehuse, så der er rig lejlighed til at se både de rå mineraler, og de færdige smykkeprodukter på fornemste vis. Afsluttende findes en fyldig litteraturliste.

Et pragtværk af en bog, hvor billeder og tekst spiller smukt op til hinanden. Der beskrives en bred vifte sten og organiske materialer, men alle har det færdige smykke som mål. Som de andre bøger i serien en sand fornøjelse at bladre i, og udgivelsen tangerer en coffetablebook.

Resten af Halds serie er af samme kaliber som fx SmaragderGuldSmykkesten og Guld. Smykkesten har nogle år på bagen og er knap så dækkendeResten af Halds serie er af samme kaliber som fx Smaragder og . Smykkesten har nogle år på bagen og er knap så dækkendeResten af Halds serie er af samme kaliber som fx Smaragder og Guld. har nogle år på bagen og er knap så dækkende.


Antik & auktion

2017, nr. 3

af

af

Hanna Nielsen

2017, nr. 3Informationer og udgaver