Bøger / faglitteratur

Slip tanken løs : modernitet - kristendom og etik


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Præsentation af modernitetens indstilling til livet og diskussion af, hvordan den udfordrer og udfordres af kristendom og etik.

Indhold

Modernitet - en indstilling til livet ; Det moderne individ - i krydspres mellem frihedstrang og angst ; Modernitetsteologi - med et troværdigt begreb om Gud? ; Moderne bøn - et opgør med overtro ; Moderne tro og viden - og en moderne forståelse af myten ; Moderne guddommelighedserfaring - hos Benny Andersen ; Moderne demokrati og menneskerettigheder ; Moderne kulturmøder - præget af respekt eller ligegyldighed ; Moderne etik - et dilemma om menneskets værdighed ; Moderne pligt, moral og næstekærlighed - kunsten at tænke selv ; Moderniteten under kritik og forvandling


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 15. maj 2018

Kan man fastholde sin tro i en verden hvor nye ideer og værdier er i højsædet? Det er det spørgsmål forfatteren søger at besvare gennem en blanding af refleksioner og læsning af tekster af primært danske tænkere. Bogen henvender sig til fagprofessionelle med et kristent grundlag specielt indenfor undervisning i folkeskolens ældste klasser og gymnasiet.

Preben Brock Jacobsen er gymnasielærer, men har også en fortid som præst. Han kæmper her med at finde veje for det moderne menneske til at fastholde en tro, og mange af refleksionerne balancerer i et gudsbegreb, som bevæger sig bort fra den traditionelle opfattelse af Gud som en person. I en essaylignende form forsøger forfatteren gennem citater fra væsentlige, især teologiske tænkere at finde vej til en tro, som kan tale til det moderne menneske. Ud over citaterne refererer forfatteren også til en lang række billeder i sit forsøg på at indkredse emnet. Bogen er illustreret, og der er litteraturliste, ordforklaringer m.m. Det er en ny udgave af Modernitet.

Bogen er velskrevet og engageret, og italesætter en diskurs, som løber i det teologiske miljø, men bogen er også teksttung og de mange citater gør læsningen vanskelig, så det er en dyb interesse for teologi og religion, der skal drive læseren frem.

Til læsere der vil fortsætte hvor En sten i skoen af Thorkild Grosbøll slap.


Kristeligt dagblad

d. 28. juni 2018

af

af

Søren Hermansen (f. 1951-02-07)

d. 28. juni 2018