Bøger / faglitteratur

Slagskibet Tirpitz : kampen om det Nordlige Ishav


Beskrivelse


Det tyske slagskib Tirpitz havde til opgave at forhindre de allieredes konvojer at komme frem til Sovjetunionen. I næsten tre år havde Tirpitz en fremtrædende rolle i kampene i det nordlige Ishav og var en alvorlig trussel mod de allieredes fartøjer indtil sænkningen i 1944.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 18. nov. 2009

Til læsere som interesserer sig for 2. verdenskrig og som også ønsker viden om søkrigens baggrund og strategi.

Det tyske slagskib Tirpitz var Europas største og mest slagkraftige og bandt, skønt lænket som Fenrisulven i snævre norske fjorde 1942-44, med sin blotte eksistens store flådestyrker. Bogen fortæller om spillet bag den tyske flådeindsats i Norge, der i høj grad var centreret om slagskibet. Tirpitz var aldrig involveret i direkte kamp mod engelske krigsskibe, men fik fx blot ved at stå til søs admiralitetet til at opløse den fatale PQ17 konvoj, der herefter næsten blev udslettet af fly og ubåde, så enorme forsyninger til den røde hær gik tabt. Vi hører også om alle de forgæves flyangreb og andre anslag fx med mini ubåde for at sætte skibet ud af spillet. Sideløbende perspektiveres til andre konvojslag i området, indtil Tirpitz omsider blev sænket ved flyangreb november 1944. Fremstillingen skifter dygtigt mellem øjenvidne- og kampskildringer i myreperspektiv til redegørelse for det større taktiske overblik. Bearbejdelse halter lidt med korrekturfejl og danismer. En jager er fx på dansk en destroyer og et lastskib et fragtskib.

Forfatterne fortæller parallelt om søsterskibet i Bismarck - kampen om Atlanten, 2004.

En velresearchet bog om i søkrigen i forhold til Ishavskonvojerne, hvor slagskibet Tirpitz i flere år var en central brik. Bogen fremlægger søkrigens elementer på glimrende pædagogisk vis og er i sin vekslen mellem overordnet strategi og øjenvidneberetning spændende i sin fremstilling.


Jyllands-posten

d. 18. jan. 2010

af

af

Flemming Østergaard

d. 18. jan. 2010



Informationer og udgaver