Gå til indholdSkyggens historie : en modstandsmand fortæller


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

226: ill.

Udgivet

2009

genre/form

erindringerOriginaludgave

2009


Beskrivelse


Den danske modstandsmand Robert Lassens (f. 1917) farefulde historie før, under og efter den tyske besættelse, hvor han deltog i uddeling af illegale blade, illegalt arbejde som våben- og sprængstofinstruktør samt som jernbanesabotør


Anmeldelser (4)


24. mar. 2009

En beretning fra modstandsbevægelsens yderste geled, der giver et godt indtryk af tiden før, under og efter besættelsen, som den oplevedes af en helt almindelig modstandsmand med rødder i Midt- og Østjylland.

Robert Lassen fortæller med mange detaljer om en ung håndværkers og modstandsmands oplevelser i besættelsesårene. Hovedpersonen er fandenivoldsk, og uden at være en af de helt store sabotører var han tit med, hvor det gik hedt til, og hvor man med småfiduser, drillerier og skarpe aktioner kunne genere besættelsesmagten. Erindringerne virker trods de mange års afstand friske og upåvirkede af senere tiders ændrede syn på besættelsesperioden og samarbejdspolitikken, og forfatteren har stadig sin sociale indignation og et kritisk syn på retsopgøret efter besættelsen i behold.

Dette er nok en af de sidste førstehåndsberetninger fra de gamle modstandsfolk. Den supplerer den omfattende litteratur om emnet som en meget autentisk skildring, der videregiver erfaringer, meninger og følelser hos de aktive i modstandsbevægelsen.

En frisk og detaljerig erindringsbog fra en gammel modstandsmand, der prøvede lidt af hvert under besættelsen og var en af de meget aktive modstandsfolk i Viborg og senere Vejle. Bogen giver læseren et godt indtryk af besættelsesårene og modstandskampen oplevet af en helt almindelig modstandsmand.

Lektørudtalelse

Af

Knud Weile

Weekendavisen

Af

Leif Blædel

d. 31. mar. 2010

Kristeligt dagblad

Af

Aage Trommer

d. 9. apr. 2010

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 27. nov. 2009


Informationer og udgaver

Bog

2009