Gå til indholdSkyggemand : flugthjælper i den kolde krigs Berlin


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

365 sider: ill.

Udgivet

2017

Originaludgave

2017


Anmeldelser (6)


22. aug. 2017

I årene umiddelbart efter opførelsen af Berlinmuren fortsatte østtyskere med at flygte mod vest i stort tal. Det var ikke dem alle, der klarede det på egen hånd. En af dem, der hjalp til, fik senere et liv i Danmark, og det er hans historie, der er det centrale i denne bog, som vil tale til et bredt publikum af historieinteresserede.

Jesper Clemmensen (f. 1971) kontaktes efter et foredrag om sin bog Flugtrute Østersøen


af den herboende tyskfødte Dietrich Rohrbeck, som fortæller, at han i begyndelsen af 1960'erne hjalp østtyskere til flugt især via færgerne til Danmark. Ud fra hans historie fortæller JC historien om menneskeflugten fra arbejder- og bondestaten i adskillelsens første år. Bogen er illustreret med fotos fra DRs personlige arkiv, og bogen giver et billede af, hvor skræmmende en "republikflugt" var for alle dem, der deltogJesper Clemmensen (f. 1971) kontaktes efter et foredrag om sin bog Flugtrute Østersøen af den herboende tyskfødte Dietrich Rohrbeck, som fortæller, at han i begyndelsen af 1960'erne hjalp østtyskere til flugt især via færgerne til Danmark. Ud fra hans historie fortæller JC historien om menneskeflugten fra arbejder- og bondestaten i adskillelsens første år. Bogen er illustreret med fotos fra DRs personlige arkiv, og bogen giver et billede af, hvor skræmmende en "republikflugt" var for alle dem, der deltog.

JC er journalist, og han skriver medrivende. Han baserer bogen på interviews og grundige arkivstudier. Det er DR og hans nærmeste der er i centrum. Vi får imidlertid også et indblik i de vanskelige vilkår tyskerne eksisterede under i perioden fra 1935-65. Bogen er meget faktamættet, og selvom JCs krydsklippende stil giver beretningen liv, taber man ind i mellem tråden. Alt i alt er det dog en spændende beretning om en periode, hvor Danmark lå tæt på et af verdens centrale konfliktområder.

Berlinmuren


Flugtrute Østersøen


fortæller detaljeret historien om muren og om skæbner omkring den Flugtrute ØstersøenBerlinmuren fortæller detaljeret historien om muren og om skæbner omkring den Berlinmuren fortæller detaljeret historien om muren og om skæbner omkring den Flugtrute Østersøen.

Lektørudtalelse

Af

Jørgen Bartholdy

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Grete Jacobsen

2018-01-22

Den smalle bog [online]

Af

Egil Hvid-Olsen

2018-09-18

Arbejderhistorie

Af

Torkil Sørensen (f. 1955-03-04)

2018, nr. 1

Jyllands-posten

Af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 6. jan. 2018

Weekendavisen

Af

Jesper Vind

d. 1. dec. 2017


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2021

Lydbog (net)

2018

Lydbog (cd-mp3)

2018

Bog

2017

Bog

2017

Ebog

2017