Bøger / faglitteratur

Skoven som samtalerum : leder- og organisationsudvikling ad nye stier


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Vil du som leder gå ad nye (skov)stier? Så bør du kigge nærmere på denne bog, der søger at skabe sammenhæng mellem ledelse og skoven som samtalerum. For ledere, naturvejledere og dem, der vil bruge naturen på en anderledes og alternativ måde.

Indhold

Livslang kærlighed tíl naturen ; Bindeled mellem individ og fælleskab ; Interview : på sporet af den gode samtale (Poula Helth) ; Etableringen af et samtalerum ; Interview : når samtalen udforsker nyt græseland (Nadja Press) ; Strukturerede samtaleforløb ; Interview : kunsten at tie i samtalen (Flemming Pless) ; Udvikling af dit eget lederskab


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 2023

af

af

Lars Ovesen

d. 24. nov. 2023

Vil du som leder gå ad nye (skov)stier? Så bør du kigge nærmere på denne bog, der søger at skabe sammenhæng mellem ledelse og skoven som samtalerum. For ledere, naturvejledere og dem, der vil bruge naturen på en anderledes og alternativ måde.

Bogen består af tre hoveddele, hvor første del beskæftiger sig med at bruge naturen til at skabe nærvær og refleksion. Heri indgår også interviews med Simon Høegmark samt Anita B. Pedersen. Anden del bevæger sig ind i det narrative univers og arbejder med fortællingen og samtalebegreber, heri interviewes Christel Tøstrup og John Langford. I tredje del afrunder forfatteren og beskæftiger sig bl.a. med relationelle kompetencer og interviewer Lone Hersted. Teksten er løbende flankeret af billeder samt faktabokse. Dette er 2. reviderede udgave af bogen, som er vokset med 59 sider, adskillige afsnit, nye modeller samt fem nye interviews.

Erik Harr, der er forfatteren bag denne bog, rammer en trend, der er oppe i tiden: "Walk and talk". Og det giver god mening at benytte sig af skoven og/eller naturen som katalysator for den meningsfyldte og gode samtale. Derudover kan bogens mange faktabokse med teknikker og emner også fungere som input i forbindelse med samtale.

For yderligere litteratur om den professionelle samtale, se fx Samtaler i organisationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 2020

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 1. dec. 2020

Ledere og medarbejdere kan her skærpe sine evner til at fortælle, lytte og have en konstruktiv dialog med skoven som et storslået og inspirerende "samtalerum".

Erik Harr starter med at fortælle om sin "livslange kærlighed til naturen" i sin bog om at bruge især skoven som ramme for at arbejde med såvel leder- som gruppeudvikling. Bogen er i fire kapitler. Første kapitel hedder "Bindeled mellem individ og fællesskab". Her fortæller forfatteren, hvad der sker med kroppen, når vi bevæger os sammen i naturen. Her er overskrifter fx "Beruset af bladene", "Virkeligheden er ikke ens" og "Motiverende meningsdannelser". Andet kapitel hedder "Etablering af samtalerum" og har overskrifter som "Outdoor grounding" og "Narrativer & Nøgleord". Tredje kapitel hedder: "Strukturerede samtaleforløb" og gennemgår en række strukturerede samtaleforløb som praktiske cases i gruppeudvikling. Fjerde del hedder "Udvikling af dit eget lederskab" og har fokus på lederudvikling. Mellem de første 3 kapitler er interviews med input fra en forsker, en præst og fra en retoriker. Præstens interview hedder: "Kunsten at tie stille i samtalen". Erik Harr har fx også skrevet Medielobbyisme.

Forfriskende og inspirerende bog, hvor ideen om at bruge skoven og naturen som ramme og samtalen som værktøj i leder- og gruppeudvikling er fremragende nytænkning.

Der er ikke andre bøger om samtaler i naturen, men om samtaler fx Kunsten at holde kæft.