Bøger / faglitteratur

Skæbnespydet


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om spydets magiske betydning for hersker og helgener, bl.a. i forbindelse med naziregiments okkulte ideologikomplekser.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Åge Andersen

d. 19. dec. 2018

I Den fantastiske virkelighed læste jeg første gang om nazismens okkulte baggrund. Var synspunktet dér objektivt dog spørgende er forholdet her mere problematisk idet forfatteren anvender resultater vundet ved en an-troposofisk d.v.s. en af transcendentale oplevelser styret fremgangsmåde. Som historieforskning betragtet er bogen alt for spredt og utilstrækkeligt dokumenteret. Via et bekendtskab med en vis dr. Stein, der optrådte som Churchills rådgiver under anden verdenskrig med hensyn til Hitlers mentalitet og motiver har Ravenscroft fremgravet et samlende tema i Hitlers udvikling til verdenserobrer, nemlig legenderne om skæbnespydet-Golgata-spydet, som også optræder som den onde Klingsors våben i gralsfortællingen, og som de tyske kejsere skal have ønsket at eje for dets magiske krafts skyld. Hitler mente at dette spyd befandt sig på Hofburg museet i Wien, og bogen handler da om hans gradvise indføring i spydets historie og magi, som endte med en overbevisning om at være ennutidig reinkarnation af Klingsor, og om nogle af de mænd der optrådte som hans indviere i okkult visdom. Det drama nazisterne opførte, skal opfattes som en reinkarneret gentagelse af gralsfortællingens konflikt mellem gode og onde kræfter. Krigens begivenheder berøres ikke. En ren okkultisk forklaring på det nazistiske fænomen som djævlebesættelse og satankult, politiske og socio-økonomiske grunde er naturligvis bortdømt. Undgår stort set, især i starten, det kedelige og forvrøvlede, man er så vant til i den slags bøger. Men nok kun for større biblioteker, det er en speciel ting.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2009

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 21. aug. 2009

Vil tiltale det publikum, der interesserer sig for kristelig mystik, kristne symboler, okkultisme, hemmelige selskaber og konspirationsteorier. Populærvidenskab.

Skæbnespydet er det spyd, hvormed den romerske centurion gennemborede Jesu brystkasse, efter at han havde hængt på korset i mange timer. "Den der besidder skæbnespydet og forstår at gøre brug af dets magt, holder verden i sin hånd" står der at læse både på bagsiden og i forordet til denne populærvidenskabelige bog om en myteomspunden genstand omtrent på linje med den hellige gral. Ja, der er dannet mytologi omkring spyddet langt tilbage i tiden, og myten lever videre helt op til forrige århundrede, hvor selveste Hitler kommer i besiddelse af spyddet, hvorved han opnår den ubegribelige magt, han faktisk opnåede med de katastrofale følger, det medførte. Det er omdrejningspunktet for denne bog, der går i detaljer med spyddets skæbne i en spændende fortælling, hvor forfatteren, om hvem jeg ikke ved så meget, dokumenterer dets begivenhedsrige historie.

Jeg har ikke haft mulighed for at sammenligne med forrige udgave fra 1989 eller første danske udgave fra 1973, men opslag i Netpunkt viser et andet sidetal. Ellers er den at sammenligne med Helligt blod, hellig gral, 2005, der også er en genudgivelse i kølvandet på Da Vinci mysteriet og bølgen af konspirationsteorier med udgangspunkt i Kristi liv og korsfæstelse.

Mytologi om spyddet der gennem 2000 år er blevet tillagt forbløffende okkulte kræfter. Jeg spår en vis efterspørgsel.


Fyens stiftstidende

d. 6. nov. 1973

af

af

Vagn Predbjørn Jensen

d. 6. nov. 1973


Jyllands-posten

d. 1. sep. 1973

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 1. sep. 1973


Aalborg stiftstidende

d. 26. aug. 1973

af

af

Rolf Dorset

d. 26. aug. 1973