Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sidste nyt fra Berlin


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
312 sider: ill.
Udgivet
2019
Genre og form
bibliografier

Beskrivelse


Analyse af den danske pressedækning af Hitlers magtovertagelse i Tyskland, med indblik i journalisternes hverdag og arbejdsforhold i krydsfeltet af forskellige magtinteresser. Desuden om censurens og propagandaens mekanismer, nazismens fascinationskraft og den fjerde statsmagts afmagt.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2019

af

af

Anette Brinkløv Liebmann

d. 28. aug. 2019

2. verdenskrig set gennem den danske presses briller. Bogens vinkel er interessant for læseren med interesse i 2. verdenskrig, men også for interesserede i mediernes udvikling gennem tiden.

Tiden før, under og efter 2. verdenskrig, set gennem det dansk pressekorps briller. Forfatteren har valgt, både at analysere på artikler og reportager i den historiske ramme de nu engang er født ind i, samtidig med at han belyser den videre udvikling omkring de emner artiklerne omhandler. Det er fx arbejdslejre der senere udvikler sig til at blive koncentrationslejre. Forfatteren beskriver også udviklingen i udlandskorrespondenternes arbejdsvilkår i især Berlin og hvordan pressefriheden langsomt snævres ind.

Bogen er meget interessant, fordi den belyser tiden omkring 2. verdenskrig fra presses vinkel. De artikler og reportager de danske pressefolk sender hjem fra Berlin, er samtidig det billede den avislæsende del af den danske befolkning bliver præget af, det er dem der skaber danskernes billede af Tyskland i den tid. Netop denne vinkel giver læseren god mulighed for at reflektere over nutidens mediebillede, hvor fake news fylder mere og mere.

Mere viden om pressen under 2. verdenskrig findes i Pilestræde under presBerlins Undergang eller Berlins UndergangMere viden om pressen under 2. verdenskrig findes i Pilestræde under pres eller .


Berlingske tidende

d. 13. sep. 2019

af

af

Bent Blüdnikow

d. 13. sep. 2019


Weekendavisen

d. 20. sep. 2019

af

af

Arne Hardis

d. 20. sep. 2019


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 224 (2020)

af

af

Jørgen Lassen

Nr. 224 (2020)