Gå til indholdShane - den tavse rytter


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

151 sider

Udgivet

2012

genre/form

roman,

westernsOriginaludgave

1962


Beskrivelse


Western klassiker der foregår i Wyoming i 1889. Ud af intetheden dukker rytteren Shane op i et lille nybyggersamfund og indlogerer sig hos familien Starrett. Snart involverer han sig skæbnesvangert i nybyggernes kamp mod den store kvægfyrste Fletcher


Anmeldelser (3)


13. aug. 2012

Denne westernklassiker, som også kendes som forlæg til en berømt filmatisering, kommer her i sin 3. helt uforandrede udgave, 2. udgaven kom i 1986. Stadig med stor appel til drenge og mænd i alle aldre som den legendariske stemningsrapport fra det vilde vesten, den er.

Shane er den ensomme rytter uden fortid, der en dag dukker op af intetheden på en farm i Wyoming i 1889. Det lille nybyggersamfund er i kløerne på den store kvægejer Fletcher, som tyranniserer farmerne. Shane slår sig for en stund ned hos Joe og Mariann - til stor glæde for deres dreng Bob, som også er romanens glimrende fortæller. Han er ikke den eneste, der bliver betaget af den mystiske, stærke fremmede; også forældrenes forhold bliver påvirket og styrket af den nye tredjemand. Shane lader sig engagere i farmernes kamp mod Fletchers tyranni og bliver snart uundværlig, samtidig med at han formår at styrke Joes position i gruppen. En vældig gun fight er romanens klimaks, før Shane atter forlader området, mere død end levende. Hvor red Shane hen, da han red ud? Det forbliver en gåde i denne roman om mænd, om moral og retfærdighed og om den ensomme helt.

Vi er ikke forkælet med traditionel western litteratur; der findes gode titler for unge, og her i 2012 kom True grit. Tegneserien Durango er også et studie værd.

Benyt chancen for at få udskiftet slidte eksemplarer af den klassiske westernroman. Der vil også være læsere til den de næste 30 år, for den handler om det stof der skaber helte, myter og mænd.

Lektørudtalelse

Af

Helle Winther Olsen

18. dec. 2018

Denne western-klassiker, der har dannet forbillede for et utal af efterligninger, udkom første gang på dansk i 1959 og genudgives i samme lidt arkaiske oversættelse, der står glimrende tildenne skildring af den ensomme, mystiske fremmede, der i 1899 ankommer til en dal i det yderste Wyoming. I dalen er der opstået en strid mellem den lokale "kvægkonge" og nogle tilflyttedesmåfarmere, der er gået i gang med at indhegne det åbne land, kvægkongens hidtidige græsningsområde. Shane slår sig ned hos en farmerfamilie, deltager i det daglige arbejde, men vil intet røbe omsin fortid, vil blot have lov til at finde fred og ro. Da striden med kvægkongen spidser til med chikane og endelig mord, går Shane nødtvungent i aktion og ordner næsten selvstændigt situationen,inden han drager videre mod vest, stadig lige mystisk og nu omgivet af et nærmest mytisk skær. En ægte amerikansk roman om enerens ansvar i kamp for fred og retfærdighed, der på trods af en lidtfirkantet persontegning er gedigenunderholdning, hvor forf. lader hengå 70 sider med hentydninger, varsler og spændingsopbygning, inden dramaet kulminerer, og aktionen går i gang, og hvor forf.har inkorporeret den storladne natur som en selvstændig medvirkende.

Lektørudtalelse

Af

Karsten Just

Politiken

Af

Bo Tao Michaëlis

d. 25. aug. 2012


Informationer og udgaver

Bog

2012

Bog

1986

Bog

1962

Lydbog (net)

2012

Lydbog (net)

2004

Ebog

2012

Lydbog (cd-mp3)

2012

Lydbog (cd)

2012

Lydbog (bånd)

1988

Lydbog (bånd)

1986