Bøger / skønlitteratur / roman

Schindlers liste


Beskrivelse


Levemanden Oskar Schindler begyndte 2. verdenskrig som nazi-sympatisør, men endte som en legende, der ved list, bestikkelse og personligt mod gjorde tilværelsen tålelig og reddede livet for sine tvangsudskrevne jødiske arbejdere.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Thaarup

d. 18. dec. 2018

Romanen, som er filmatiseret af Steven Spielberg, er skrevet af den australske forfatter T.K., født i 1935. Det er hans første bog på dansk i et forfatterskab, som både rummer børnebøger og enlang række romaner. Bogens oprindelige titel var Schindler's Ark da den udkom i 1982, senere ændret til Schindlers list med henvisning til en navneliste, som kom til at betyde redningen for over1.000 jøder. Forfatteren har valgt fiktionen for gennem romanens form og kunstgreb at fortælle den autentiske historie om den tyske fabrikant Oskar Schindler og hans enestående indsats. O.S. levedefra 1908-74, opbyggede i årene 1939-45 en succesrig fabrikation af emalievarer med leverancer til rustningsindustrien og udøvede i ly af dette sit utrolige dobbeltspil. Bogen skildrer Schindlerspersonlighed som et nuanceret hele, et selskabsmenneske, med hang til vin og kvinder, en dygtig kapitalist med trang til fed profit, men altså også som en frygtløs redningsmand for de fortabtejøder. Grusomhedernebeskrives lavmælt i en langsomt fremadskridende beretning om jøderne i Krakow, om ghettoens udslettelse og den vilkårlige vold hos nazisterne. En epilog fortæller om Schindlersliv efter krigen, præget af modløshed og ensomhed, men også af anerkendelse og hengivenhed fra jødiske kredse. En gribende bog om en heroisk indsats i en ubegribelig ondskab.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. maj 2005

af

af

Winni Thorup

d. 12. maj 2005

1. udgave på dansk af den dramadokumentariske bog, som de fleste kender fra Spielbergs Oscarbelønnede film, udkom i 1994. Den eneste ændring i 2. udgave består af en ny bagsidetekst samt et andet portrætfoto af filmens hovedperson Liam Neeson. Så historien er den velkendte, men ikke mindre rystende skildring af det, ikke blot nazistiske, jødehad som efter 1942 ændres til en mere eller mindre kendt officiel udryddelsespolitik. Bogen er tæt- og detaljeskrevet og ryster især ved sin nøgterne beskrivelse af rædslerne. De tyskere som udførte rædslerne er karakteriseret som enten vanvittige sadister, pengebegærlige eller som trætte bureaukrater som blot lidenskabsløst eller nidkært udfører deres udryddelsesarbejde, og beskrivelsen af disse bureaukrater er ikke den mindst rystendende del af læsningen. Skildringen af levemanden og livsnyderen Oscar Schindler, som sætter liv og formue på spil for at redde "sine" jøder på emaliefabrikken Emalia, er ligeledes et nuanceret og spændende portræt. Sit dokumentariske indhold til trods, indeholder bogen mange filmiske scener som man genkender fra filmatiseringen, som fx den lille rødklædte jødepige der mod alle odds blot uantastet går sin vej fra een af massakrerne i Krakows ghetto.


Berlingske tidende

d. 4. mar. 1994

af

af

Jakob Levinsen

d. 4. mar. 1994


Kristeligt dagblad

d. 24. mar. 1994

af

af

Palle Schantz Lauridsen

d. 24. mar. 1994


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 8, nr. 2 (1994)

af

af

Erik A. Hansen

Årg. 8, nr. 2 (1994)


Weekendavisen

d. 4. mar. 1994

af

af

Bo Green Jensen

d. 4. mar. 1994