Bøger / skønlitteratur / roman

Scenesat : roman


Beskrivelse


Biografisk roman om Johanne Luise Heiberg (1812-1890) og hendes opvækst under usle kår med en fordrukken far. Det lykkes for hende som otteårig at komme ind på Det Kongelige Teaters balletskole, og man følger hendes liv frem til sølvbrylluppet med Johan Ludvig Heiberg, hvor hun er blevet den kendeste skuespillerinde i guldalderens København.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2012

af

af

Jette Landberg

d. 11. okt. 2012

Henvender sig til biografilæsere og historisk interesserede, især kvinder da historien er en kvindes, men også for interesserede i guldalderen og teaterhistorie.

Bogen er historien om den store skuespillerinde Johanne Luise Heiberg f. Hanne Pätges, set gennem hendes tanker og iagttagelser. Hun blev født for netop 200 år siden, og vi møder hende i 1816, 4 år gammel, og følger hende gennem en frygtelig barndom, hvor den fordrukne far misbruger lillesøsteren Amalie. Hendes mor, der har født 9 børn, skælder og slår og forsøger at holde sammen på hjemmet. Mænd forelsker sig i Hanne, hvilket giver problemer men også en vej ud af det fattige liv, en vej til teatret og Johan Ludvig Heiberg. Helleberg, der er forfatter til en lang række historiske portrætter i romanform, har formået at give Hanne, senere fru Heiberg, en troværdig stemme. En fin levnedsbeskrivelse, der ikke lægger skjul på ret meget, heller ikke den specielle Heiberg og hans mor Thomasine Gyllembourg. Bogen lægger sig i naturlig forlængelse af Kamma, 2011, der beskriver generationen før omkring Bakkehuset og Heibergs far, der blev landsforvist.

Fru Heibergs liv er beskrevet flere gange, ikke mindst i hendes egne erindringer Et liv genoplevet i erindringen, der udkom efter hendes død i 1890. Bodil Wamberg er forfatter til en grundig biografi fra 2005, der bygger på mange kilder. Romanen her er Hellebergs fortolkning ud fra de mange facts.

Fin troværdig skildring af et utroligt liv og guldalderens København.


Berlingske tidende

d. 17. nov. 2012

af

af

Eva Pohl

d. 17. nov. 2012


Jyllands-posten

d. 6. nov. 2012

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 6. nov. 2012


Weekendavisen

d. 30. nov. 2012

af

af

Lars Bukdahl

d. 30. nov. 2012


Kristeligt dagblad

d. 27. dec. 2012

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 27. dec. 2012