Bøger / skønlitteratur / roman

Sanktvejtsdans : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
155 sider
Udgivet
2016
Ophav
Genre og form
roman

Beskrivelse


I et råt og kynisk homomiljø i Prag, følger vi en unavngiven hovedperson. Vi betragter mænd havende pervers sex. Men angsten for aids ligger som en truende skygge, ligesom ønsket om intimitet og nærhed.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. feb. 2016

af

af

Merete Trap

d. 10. feb. 2016

"Når du desperat søger intimitet, er det lige meget, om den er dyb eller overfladisk. Det er som at lide af Sanktvejtsdans". Stærk, lille roman fra det homoseksuelle miljø i Prag. For læsere af udenlandsk, intellektuel litteratur, som godt tør provokeres.

Vi er i Prag, i et råt og ubarmhjertigt homomiljø, hvor alle kan forbruges. I kapitler med titler som "Jeg elsker ham. Jeg opsøger dig kun for sex", "Træd i noget mere sperm" og "Som en parakit i en narkobule", følger vi den unavngivne hovedperson ind og ud af homoklubber. I korte betragtninger omtales en omgangskreds, hvor der centralt står veninden Zorka og den store kærlighed, Vasek. Bogen er et kultfænomen i hjemlandet Tjekkiet, hvor den både er elsket og hadet.

Denne roman er svær at gengive, men det er heller ikke den direkte handling, der har betydning. I romanens øverste lag provokeres og frastødes læseren af de udpenslende beskrivelser af pervers sex mellem mænd på dystre homobarer, men snart mærker man at der er noget dybere på spil. Et stærkt portræt af en verden, hvor alt og alle kan og vil forbruges. Og en rå underverden, hvor angsten for AIDS ligger som et ondt slør, aldrig nævnt, aldrig glemt. Men også ønsket om intimitet og nærhed er tilstede.

Forfatternes stil kan sammenlignes med andre af litteraturens "vrede unge mænd" som eksempelvis Bukowski. Det destruktive miljø minder mig om en moderne "Christiane F".