Bøger / skønlitteratur / dramatik

Sangen om den gamle sømand - og andre romantiske tekster


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
119 sider
Udgivet
2019
Ophav
Genre og form
dramatik, landliv

Beskrivelse


Udvalg af engelsk romantisk lyrik af Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) og William Wordsworth (1770-1850) med nyttige introduktioner af oversætteren.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. feb. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 19. feb. 2019

Er du til klassiske digte med romantisk svung fra dengang tip-tip-tip-oldefar var ung er her et udvalg af lyrik fra Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) og William Wordsworths (1770-1850) fjerpen. Citat: "Smelter i hendes øjne/ får hendes bryst af sne til at svulme.".

Wordsworth og Coleridge satte med en fælles samling, "Lyrical Ballads" fra 1798, gang i engelsk romantiske digtning. Her samler oversætteren Ib Johansen et udvalg af deres kendte digte. Introduktioner, hvor Johansen ser digtene i en litteraturhistorisk sammenhæng. Samlingen starter med Coleridge, hvor bl.a. samlingens titeldigt "Sangen om den gamle sømand" er gengivet. Et citat lyder: ""Hendes læbe var rød/ hendes blik var frit/ Hendes lokker som guld helt gule." Om hovedpersonen, den gamle sømand, skriver Johansen i sin intro: "I digtet indtager den Gamle Sømand i nogen grad selv pladsen som en gotisk skurk...". Bogens digtudvalg af Wordsworth indeholder bl.a. digtet "Der var en dreng", hvor digteren besøger en grav for en kun 10-årig dreng: "Kom forbi, dér tror jeg mange gange/ jeg har stået mindst i en halv time/ Stum - og set på graven hvor han ligger.".

Fin lille introducerende samling til to giganter i romantisk digtning, hvis digte er eviggyldige: "Thi en honningkilde han har opsøgt og drukket af mælken fra Paradis".

Af Coleridge Den gamle sømandThe collected poems of William Wordsworth og Wordsworth, på engelsk, i The collected poems of William WordsworthAf Coleridge Den gamle sømand og Wordsworth, på engelsk, i .