Bøger / faglitteratur

Samtaler om skolen


Beskrivelse


Marianne Jelved i samtale med en række centrale skolepersoner om den danske folkeskole og om betydningen af en bæredygtig og visionær uddannelsespolitik.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2009

af

af

Hans-Christian Uth

d. 11. mar. 2009

Planlæggere, beslutningstagere og undervisere i og omkring folkeskolen kan have stor glæde af at læse bogen, og anvende den i debatter og samtaler om skolens udvikling.

Bogen indledes med et kapitel, hvor forfatteren udpeger fire brændpunkter i skolepolitikken: Skolen og markedskræfterne, Dannelse og PISA, Om enhedsskolen, Om hvad eleverne skal kunne. Herefter følger seks samtale-kapitler, hvoraf det første, der omhandler arbejdet som lærer, tidligere har været offentliggjort. De øvrige fem er samtaler mellem forfatteren og væsentlige uddannelsesforskere, som belyser centrale problematikker: Den gode lærer, Demokratisk dannelse, Sprogkompetencer, Test og professionskompetencer, Ledelsesopgaver. Samtale-kapitlerne er velredigerede, og formen bevirker at der er kød og blod på de behandlede temaer. Bogen afsluttes med forfatterens opsamling på vigtige udfordringer for folkeskolen, samt hendes opfordring til et kommissionsarbejde om dette. Bogens samtale-bidragydere omtales kort sidst i bogen. Gennem hele bogen dokumenteres, at de sidste otte års skolepolitik har været snæversynet og til skade for landets udvikling - såvel økonomisk som dannelsesmæssigt.

Bogen kan dårligt sammenlignes med andre udgivelser, men for nylig udkom Den sociale smeltedigel, 2009, som er optaget af samme tematik.

Bogen er et vægtigt og uhyre kompetent indlæg i skoledebatten og i strømmen af litteratur om skolens udvikling.


Folkeskolen

Årg. 126, nr. 6 (2009)

af

af

Line Olesen

Årg. 126, nr. 6 (2009)