Gå til indholdSamlede digte & aforismer


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


Edith Södergran er en af nordisk litteraturs største navne, og i denne nye, tekstnære oversættelse kan hendes digte igen læses af alle lyrikelskere


Anmeldelser (3)


15. okt. 2021

Edith Södergran er en af nordisk litteraturs største navne, og i denne nye, tekstnære oversættelse kan hendes digte igen læses af alle lyrikelskere.

Selvom den første modernistiske finlandssvenske digter Edith Södergran (1892-1923) kun blev 31 år, inden tuberkulosen tog hende, så lever hendes poesi fortsat. Hendes digte er både præget af optimistisk livsmod og dødsbevidsthed, ligesom hun i en periode var optaget af Rudolf Steiner og Nietzsche. Oversætterne Line Krogh og Merete Bækkelund fordansker Södergrans digte så tæt på originalen som muligt, det gælder også ordstilling, rim og rytme. Fx er det svenske "höst", der betyder efterår på dansk, også flere steder gengivet som "høst", forstået i en poetisk og sproghistorisk kontekst. I kolofonen er anført, hvilke udgaver der ligger til grund for oversættelsen. Skrifttypen er stor og tydelig, og på bogens flapper er angivet en kort biografi over Södergrans alt for korte liv.

Mange tak for, at danske læsere nu får mulighed for at læse Södergran i en ny, fin udgave. Med denne oversættelse kommer man tæt på den svenske original og kan derfor selv danne sin egen tolkning. Enkelte oversættelsesvalg kan dog diskuteres, men det ændrer ikke ved det samlede meget positive indtryk.

Peter Sibast oversatte i 1979 Södergrans Samlede digte


Triumf at være til -


. Siden da har vi fået et udvalg af Södergrans digte i Triumf at være til - : et udvalg. Endelig udkom dette lille udvalg:<t>48696287 Stjernenatten : udvalgte kærlighedsdigte<t> i 202Peter Sibast oversatte i 1979 Södergrans Samlede digte . Siden da har vi fået et udvalg af Södergrans digte i : et udvalg. Endelig udkom dette lille udvalg:<t>48696287 Stjernenatten : udvalgte kærlighedsdigte<t> i 202Peter Sibast oversatte i 1979 Södergrans Samlede digte . Siden da har vi fået et udvalg af Södergrans digte i Triumf at være til - : et udvalg. Endelig udkom dette lille udvalg:<t>48696287 Stjernenatten : udvalgte kærlighedsdigte<t> i 202.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Jyllands-posten

Af

Henriette Bacher Lind

d. 20. nov. 2021

Weekendavisen

Af

Lukas Ballin

d. 26. nov. 2021


Informationer og udgaver

Bog

2021