Bøger / faglitteratur / biografier

Samfundsteori & samtidsdiagnose : en introduktion til sytten nyere samfundstænkere for det pædagogiske felt


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Samfundsteori & Samtidsdiagnose præsenterer læseren for, hvordan en lang række nyere samfundstænkere ikke bare har udviklet interessante begreber for og teorier om nutidens samfund, men også hvordan deres forfatterskaber rummer potentialer til kritisk at forstå, diagnosticere og dissekere den samtid, vi lever i. Samfundsteori & Samtidsdiagnose er fortrinsvis skrevet med henblik på at vise anvendeligheden af samfundsteoretiske og samtidsdiagnostiske teorier for dem, der arbejder med pædagogiske problemstillinger om læring, uddannelse, undervisning og pædagogik, men bogen henvender sig til alle, der har interesse for samfundsteori, og som ønsker en overskuelig og lettilgængelig introduktion til en række af nutidens mest læste og diskuterede samfundstænkere og samtidsdiagnostikere.

Indhold

Sune Qvotrup Jensen: Stuart Hall : kulturforskning som kritisk engagement. Tem Frank Andersen: Thomas Ziehe : ungdom som optik til at forstå moderniseringen af kultur. Lisanne Wilken: Pierre Bourdieu : praksis, uddannelse og symbolsk vold. Anthony Giddens : selvidentitet og tillid i en globaliseret verden / Rasmus Antoft & Trine Lund Thomsen. Mads P. Sørensen: Ulrich Beck : risikosamfundet og det andet moderne. Michael Hviid Jacobsen: Zygmunt Bauman : modernitet, uddannelse, utopi og moral. Jonas Jakobsen: Axel Honneth : kampen om anerkendelse. Michael Maffesoli : situationel sociologi, orgier og massesamfundets nye stammer / Michael Hviid Jacobsen & Anders Petersen. Ole Bjerg: Slavoj Žizeǩ : galningen på podiet. Pernille Tanggaard Andersen: Richard Sennett : kunsten at gøre sociologien levende. Peter Fallesen: Giorgio Agamben : væren, biopolitik og liv på tærsklen. Claus D. Hansen: Arlie Russell Hochschild : følelsesarbejde og tidsfælde i det moderne samfund. George Ritzer : fagre nye globaliserende og McDonaldiserende forbrugersamfund / Michael Hviid Jacobsen & Anders Petersen. Anders Blok: Bruno Latour : at gensamle det sociale hinsides moderniteten? Anders Kruse Ljungdalh: Nikolas Rose : en vital kritik. Lis Højgaard: Judith Butler : det performative køn og de sociale kategoriers dekonstruktion. Alain Ehrenberg : selvrealisering, autonomi og personligt ansvar / Anders Petersen & Michael Hviid Jacobsen


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2012

af

af

Else Marie Reedtz Cohen

d. 24. okt. 2012

Bogen er generelt rettet mod alle, der gerne vil opnå et overblik over nyere samfundsteori. Desuden er bogen mere specifikt målrettet pædagogiske fagfolk og de problemstillinger, de konfronteres med i forhold til ungdomskultur, undervisning, læring og uddannelse. Bogen kan formidles til de lånere, der har brug for en fagligt velfunderet fremstilling af nutidige samfundsteorier og forklaring på samtidens temaer.

Bogen er redigeret af Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi og Anders Petersen, lektor i sociologi, begge ansat ved Aalborg Universitet. Den indeholder præsentationer af 17 nyere samfundstænkere, deres teorier og samtidsdiagnoser. Universitetsuddannede folk inden for samfundsfaglige fag har skrevet præsentationerne. Tænkerne er bl.a. Thomas Ziehe, Pierre Bourdieu, Ulrich Beck, Zygmunt Bauman, Axel Honneth. Deres teorier omfatter tidens temaer som fx globalisering, risikosamfund i nutidssammenhæng. Bogens sprog er på et fagligt højt niveau. Den er veludstyret med noter og litteraturhenvisninger. Sidst i bogen findes forfatterportrætter af artikelforfatterne.

Enkelte samfundstænkere og teorier er beskrevet i fx Sociologi - en grundbog, 4. udg. 2011, og i Sociologiske tænkere, 2009. Klassisk og moderne pædagogisk teori, 2. udg. 2012, der er meget omfattende har opslagsdel med introduktioner til centrale pædagogiske teoretikere.

Grundig bog om betydningsfulde tænkere og deres teorier sat ind i nutidssammenhæng. Interessant og svær læsning.


Dansk pædagogisk tidsskrift

2013, nr. 3

af

af

Niels Rosendal Jensen

2013, nr. 3