Gå til indholdSamfundskontrakten eller Statsrettens principper


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

141 sider

Udgivet

2007

Originaludgave

2007


Beskrivelse


Den franske revolutions ideologiske hovedværk, der forbinder kravene om personlig og politisk frihed med økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder i visionen om et gennemført demokratisk samfund


Anmeldelser (3)


1. jan. 1970

Bogen henvender sig til alle med interesse for filosofi, både fagfilosoffer og andre interesserede over begynderniveauet. Også historikere (fag- og amatør-), grundet værkets afgørende historiske betydning. Formidles som " filosofiske hovedværker" eller "bøger, der ændrede verdenshhistorien" (udstillinger fx).

Rousseau var posthumt Den franske Revolutions vigtigste ideolog (Bogen var Robespierres yndlingslæsning). Den er et filosofisk politisk værk hvor samtidens civilisation stilles op som modsætning til "det naturlige menneske". Herved blev bogen en af de vigtigste bøger i det forrige årtusinde (udkom 1762), og dens ideer inspirerede talløse filosoffer sidenhen, foruden at den opfandt selve ideen om "det naturlige". I en kort, instruktiv indledning af Mogens Chrom Jacobsen (nyoversætter af værket) beskrives bogens inspirationskilder og eftervirkninger. Sproget er mundret og forståeligt i en grad man er uvant med i filosofiske hovedværker, og meget af diskussionen er stadig aktuel dags dato (Magt - ret - styreformer - m.m.). Indhold, indledning, grundige noter.

I 1987 udkom bogen under titlen Samfundspagten, oversat og udgivet af fagfilosoffen Mihail Larsen, med indledning med datidens (marxistiske) briller på. Den reelle forskel mellem 1987-værket og bogen her er indledningerne. Forskellen mellem de to oversættelser har ingen indholdsmæssig betydning.

Det er forordene, der gør forskellen mellem 1987- og 2007-udgaverne.

Lektørudtalelse

Af

Martin Hjelmborg

Information

Af

Rune Lykkeberg

d. 27. sep. 2007

Kristeligt dagblad

Af

Asger Brandt

d. 11. jun. 2008


Informationer og udgaver

Bog

2007