Bøger / faglitteratur

Salmesang : grundbog i hymnologi


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Heri: Erik Skyum-Nielsen, "Salmen som genre", s. 15-26 og "Tradition og fornyelse i dansk salmepoesi", s. 27-36; Peter Balslev-Clausen, "Dansk salmehistorie", s. 218-36, "Seks store salmedigtere", s. 349-65 og "Nye danske salmedigtere i 'Den Danske Salmebog' (2002)", s. 366-75.

Indhold

Salmesangens fænomenologi (Erik Skyum-Nielsen: Salmen som genre ; Tradition og fornyelse i dansk salmepoesi. Ole Brinth: Salmen som tekst og melodi. Inge Marstal: Hvad sangen gør ved krop og sjæl). Salmesang i dag (Lotte Smith-Petersen: Hvordan lærer man at synge salmer i dag? ; Korarbejde og sangteknik. Inge Marstal: Babysalmesang. Helle Krogh Madsen: Hvorfor undervise i salmer i folkeskolen? Birgitte Ebert: Salmesangsarrangementer. Mads Djernes: Hvor og hvordan lærer man at undervise i salmesang?). Salmesang og gudstjeneste (Marianne Christiansen: Salmesangen i gudstjenesten ; Salmerne i de kirkelige handlinger. Ole Brinth: At synge : om kirkekor og kirkesanger, salmesang og korsang. Tekster og musik i nye former for gudstjenester / Povl Chr. Balslev og Jesper Hougaard Larsen. Salmer i DR's gudstjenester på tv og i radioen / Simon Kangas Larsen og Janne Wibroe). 117 salmer / Peter Balslev-Clausen ... et al.). Den danske salmesangstradition (Jan Sievert Asmussen: Psalter og salmebog. Peter Balslev-Clausen: Dansk salmehistorie ; Gudstjenestesang og hverdagssang. Erik Norman Svendsen: Den danske salmebog (2002). Hans Raun Iversen: Salmesang som folkekirkelig praksisform). Musikken i den danske salmesangstradition (Nils Holger Petersen: En historisk-musikologisk diskussion af salmemessetraditionen. Birgitte Ebert: Koralbogens komponister og stilarter. Mark W. Lewis: Gospelsang - et nyt "instrument" i dansk kirkemusikhistorie. Ole Brinth: Salmemelodiernes form og salmemusikkens parametre). Salmerne og deres forfattere (Peter Balslev-Clausen: Seks store salmedigtere ; Nye danske salmedigtere i Den danske salmebog (2002) ; Oversatte salmer - til og fra dansk)


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2014

af

af

Søren Brunbech

d. 17. dec. 2014

Her er viden og inspiration at hente for alle med interesse for salmer og salmesang.

Redaktørerne er lærere ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet, og sammen med en lang række andre fagfolk bidrager de med artikler der belyser salmesangen fra mange synsvinkler, både i teori og praksis, og både historisk og aktuelt. De 30 artikler er ordnet under seks temaer, og i indhold strækkende sig fra betydningen af babysalmesang, salmer i DR's gudstjenester, og til en historisk-musikologisk diskussion af salmemessetraditionen. Hver artikel indledes med et resumé og efter hvert tema er der litteraturhenvisninger.

En kompetent, velskrevet og gennemarbejdet præsentation af salmesangen historisk og især aktuelt, og i et gedigent layout. Vil formentlig i lang tid fremover blive anvendt blandt andet af præster, kirkemusikere og på kirkemusikuddannelserne.

Der findes ingen andre tilsvarende allround-bøger om den danske salmesang. Men blandt andre titler om salmer for samme målgruppe er fx Danske salmerDanske salme- og koralbøger og Danske salme- og koralbøgerDer findes ingen andre tilsvarende allround-bøger om den danske salmesang. Men blandt andre titler om salmer for samme målgruppe er fx Danske salmer og .


Kristeligt dagblad

d. 6. nov. 2014

af

af

Morten Skovsted

d. 6. nov. 2014


Dansk kirketidende

Årg. 167, nr. 1 (2015)

af

af

Christiane Gammeltoft-Hansen

Årg. 167, nr. 1 (2015)


Hymnologi

Årg. 44, nr. 3/4 (2015)

af

af

Mathias Lundberg

Årg. 44, nr. 3/4 (2015)


Præsteforeningens blad

Årg. 105, nr. 1/2 (2015)

af

af

Karin Friis Plum

Årg. 105, nr. 1/2 (2015)



Informationer og udgaver