Bøger / faglitteratur / billedværker

Ruslands ikoner : fra brugskunst til billedkunst


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om de russiske ikoners historie, motiver og anvendelse og den russisk-ortodokse kulturkreds, som de udspringer af. Med en guide til de russiske ikonskoler, en vurderingsnøgle til ikonen som samlerobjekt og et ikonleksikon med de vigtigste begreber og udtryk.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. sep. 2009

af

af

Søren Brunbech

d. 14. sep. 2009

En flot bog, der vil appellere til alle, der interesserer sig for ikoner, hvad enten det er som almindeligt kunstinteresserede, samlere eller som ikon-malere på hobbyplan.

Forfatteren til dette smukke og praktiske opslagsværk om russiske ikoner er ph.d. og lektor ved Syddansk Universitet, med bl.a. speciale i ikonografi. Hoveddelen udgøres af store farvegengivelser af en lang række russiske ikoner, hvor et system af pile, til fx helgen-attributter, håndstillinger og farvevalg, hjælper læseren til at aflæse de enkelte ikoners motiver, fortællinger og figurer. Dertil bl.a. afsnit om ikonernes historie, en gennemgang af de forskellige skoler og stilarter og et ikonleksikon over vigtige begreber og udtryk. Et særligt afsnit retter sig mod samlere. Auktionshuset Bruun Rasmussen står som medudgiver, og hovedparten af de gengivne ikoner har været handlet i Danmark.

Jens Fleischer: Græske og russiske ikoner, 1995 er mere udførlig, men er ikke i samme fornemme udstyr. Ikondialog, 2005 henvender sig til ikon-malere og har gode afsnit om ikonernes historie og symbolverden.

Et smukt, veltilrettelagt og meget informativt opslagsværk, der fører læseren ind i de russiske ikoners verden.


Kristeligt dagblad

d. 30. sep. 2009

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 30. sep. 2009


Antik & auktion

2009, nr. 7

af

af

Hanna Nielsen

2009, nr. 7


Religion

2010, nr. 1

af

af

Ole Bjørn

2010, nr. 1


Kunstmagasinet Janus

2011, nr. 1

af

af

Lone Schloo Erhardsen

2011, nr. 1