Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Rum : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

339 sider

Udgivet

2011

Ophav

Emma Donoghue(forfatter)

Kirsten A. Nielsen(oversætter)
Genre og formroman
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

2010


Beskrivelse


Drengen Jack fortæller fra sit daglige liv. Han har tilbragt hele i sit liv i fangenskab sammen med Mor i et lille værelse, som kun har en låst dør og et ovenlysvindue. Da han fylder 5 år fortæller Mor, at der er en verden udenfor og får ham til at medvirke til et flugtforsøg


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2011

af

af

Birgit Sloth

d. 17. mar. 2011

Rum er en usædvanlig gribende roman, der vil gøre indtryk på enhver kvinde og mor. Romanen er inspireret af den østrigske Fritzl-sag og lignende sager, hvor kvinder bliver holdt indespærret og misbrugt seksuelt. Det er på alle måder en vellykket roman med såvel psykologiske, sociologiske og politiske aspekter, og den vil være en læseoplevelse for alle, såvel unge som ældre.

Den 40-årige irsk/canadiske forfatter har skrevet syv romaner, men dette er den første på dansk. Fortællerstemmen er den 5-årige Jack, der er født af en kidnappet ung pige og altid har levet i fangenskab, en tilværelse med Mor og Rum samt de få ting, de får til rådighed af Gamle Nick, der kommer om natten, når Jack ligger i klædeskabet. Mor tager moderrollen alvorligt, og gennem Jack hører man om deres daglige ritualer, der aktiverer og udvikler drengen. Da Jack fylder 5 år iværksætter Mor en flugt, der fører til mødet med verden udenfor. Konfrontation viser, hvor svært det også er for resten af familien og rummer kritik af medieverdenen. Beskrivelsen af det symbiotiske mor-barn forhold og de mange års sindsopslidende indespærring er fortalt i en lavmælt tone, der virker meget autentisk.

Mange romaner har en børnestemme, men jeg har aldrig læst noget så vellykket som her. I Vejen er der et tæt far-søn forhold, men der er synsvinklen farens.

Det er en usædvanlig helstøbt roman med en god historie, der rummer sjove og skræmmende episoder og rigtig meget kærlighed mellem mor og barn.


litteratursiden.dk

d. 14. jun. 2011

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 14. jun. 2011

Gribende og næsten ubærlig roman om en mor og søn, som er spærret inde i et rum. I dag er jeg fem. Jeg var fire i aftes, da jeg lagde mig til at sove i Klædeskab, men da jeg vågner op i Seng i mørket,...


Jyllands-posten

d. 21. apr. 2011

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 21. apr. 2011


Politiken

d. 14. apr. 2011

af

af

Marie Tetzlaff

d. 14. apr. 2011


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2011

af

af

Jakob Steen Olsen

d. 8. apr. 2011


Weekendavisen

d. 1. apr. 2011

af

af

Nanna Goul

d. 1. apr. 2011


Kristeligt dagblad

d. 26. maj. 2011

af

af

Mads Rosendahl Thomsen

d. 26. maj. 2011


Standart

Årg. 25, nr. 3 (2011)

af

af

Lars Rasmussen

Årg. 25, nr. 3 (2011)Informationer og udgaver

2011

Bog

Emma Donoghue

Politiken, 1. udgave

2011

Lydbog (net)

indlæser: Kasper Holten

Nota