Bøger / faglitteratur / essays

Rosinkongen


Beskrivelse


Om den svenske videnskabsmand, regnormeforsker og eventyrer Gustaf Eisen (1847-1940), der rejste til USA for at samle regnorme. Her begyndte han at dyrke vin og skrev et epokegørende værk om rosinindustrien.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 2014

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 25. juni 2014

Bogen handler primært om den svenske videnskabsmand Gustaf Eisen, men ligeså meget om forfatteren selv, Fredrik Sjöberg. Den er tredje, og sidste, bog i trilogien om forfatteren selv og forskellige oversete kunstnere og videnskabsfolk.

Det er tit i detaljerne de største historier findes. Den svenske forfatter Fredrik Sjöberg har i de to forrige bøger Fluefælden og Kunsten at flygte behandlet kunstnere og videnskabsfolk der bar på små, men ikke desto mindre spændende historier. I denne bog behandles Gustaf Eisen, videnskabsmand, regnormeforsker og eventyrer. Bogen er en blanding af biografi, selvbiografi og essay. Udgangspunktet er Sjöberg selv, der via kulturhistorie, botanik og biologi fortæller om Gustaf Eisen, men Sjöberg er ikke sen til at lave afstikkere i helt andre retninger om fx gadebelysning og citrontræer. Det gør at fortællingen ikke ligefrem skrider jævnt frem, men foldes ud, knopskyder, for så at blive samlet igen. Det kan virke som et forfriskende eller irriterende element, alt efter hvem man er. Men med Sjöbergs kække og vidende fortællestil tilgiver man det meste.

Andre forfattere, der skriver om lignende emner er Henry Thoreau, Bruce Chatwin og Milan Kundera. Den samme form for dokufiktion finder man også i Morten Brasks Williams Sidis' perfekte liv.

En forunderlig og fængende bog til dem der elsker detaljerne i livet, både de små og de store.


litteratursiden.dk

d. 16. sep. 2014

af

af

Kamilla Krogh Uttrup

d. 16. sep. 2014

En original, betagende og humoristisk fortælling om svirrefluer, regnorme og rosiner. Hvis man skal skrive bøger, er det bedst at skrive om noget, man ved noget om , sagde den svenske insektforsker, ...


Jyllands-posten

d. 28. aug. 2014

af

af

Lars Ole Knippel

d. 28. aug. 2014


Politiken

d. 28. aug. 2014

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 28. aug. 2014


Berlingske tidende

d. 6. sep. 2014

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 6. sep. 2014


Information

d. 29. aug. 2014

af

af

Torben Brostrøm

d. 29. aug. 2014


Kristeligt dagblad

d. 12. jan. 2015

af

af

Mai Misfeldt

d. 12. jan. 2015