Gå til indholdRomerske elegier og venetianske epigrammer : Erotica Romana og Priapea


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk, tysk

Længde

142 sider

Udgivet

2015

genre/form

digteOriginaludgave

2012


Beskrivelse


Erotiske digte og begivenhederne omkring 1790 (den franske revolution, og dens genlyd i Tyskland) findes der spor af i både elegier og epigrammer, men ellers er det, især for datiden, vovede og frie digte i en stram klassisk form med et subjektivt jeg, som var nyt for samtiden


Anmeldelser (3)


29. nov. 2012

Erotiske digte af Goethe, som er nyoversat, og med kommentarer af Goethe-kenderen Ole Meyer. Denne oversættelse udmærker sig ved at være tosproget og ved at forklare oversættelsen og samtiden. Til Goethe-læsere, og også velegnet til opgaver om Goethes erotiske digte.

Goethes erotiske digtsamlinger findes også i de samlede værker, men 4 elegier samt en række af epigrammerne er nu for første gang oversat til dansk. Begivenhederne omkring 1790 (den franske revolution, og dens genlyd i Tyskland) findes der spor af i både elegier og epigrammer, men ellers er det, især for datiden, vovede og frie digte i en stram klassisk form med et subjektivt jeg, som var nyt for samtiden. Ole Meyer (f. 1947) er Goethe kender, oversættelsen er velovervejet og gennemtænkt, og OM giver god læservejledning i form af kommentarer til ord og indhold, samt efterskrift, som sætter Goethe og digtene ind i sin samtid, og appendikser med forklarende noter. Tosproget oversættelse, som tyskkyndige vil sætte pris på. Denne gode og informative oversættelse, som også indeholder et udvalg af de latinske priapea i oversættelse, kan desuden bruges til øvning i tysk.

Romerske elegier er oversat i 1920 af Carl V. Østergaard, og i 1961 i gendigtning ved Martin N. Hansen. Digte : Udvalg 1895, indeholder epigrammer.

Læsere af Goethes erotiske digte kan passende starte her, for Meyer har ikke kun en velovervejet oversættelse, men giver desuden en god læservejledning, som gør rede for fremmedord, forklarer oversættelsen, og sætter Goethe og hans digte ind i sin samtid.

Lektørudtalelse

Af

Grethe Lorentzen

Politiken

Af

Lilian Munk Rösing

d. 29. dec. 2012

Information

Af

Torben Brostrøm

d. 25. jan. 2013


Informationer og udgaver

Bog

2015

Bog

2012