Bøger / faglitteratur

Roden til alt ondt


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. mar. 2017

af

af

Christina Andersen

d. 9. mar. 2017

Henvender sig til samfundsinteresserede læsere, der på et filosofisk niveau er optaget af alternative måder at indrette vores samfund på.

Essayet er en del af "Tumultiserien", der med kritisk teori og politisk filosofi stiller spørgsmål ved vores måde at se verden på. Eskil Halberg er uddannet cand.scient.adm. og argumenterer med en blanding af personlige erfaringer og henvisninger til filosoffer og samfundsteori for, at det er arbejde og ikke lediggang, der er roden til alt ondt. Forfatteren nævner en hel række mekanismer, der alle fastholder vores fokus på arbejdet som et gode: konkurrencestaten, politiske initiativer, fagbevægelsen, arbejdsgivere, protestantisk etik og institutioner. Men menneskelivet skal, ifølge forfatteren, ikke handle om arbejde, men om at blive menneske.

Forfatteren går i krig med institutioner, der er så integrerede dele af vores samfund, at vi sjældent stiller spørgsmål ved dem. Når en stor del af arbejdsbyrden automatiseres, og stadig flere job forsvinder, hvorfor går lønmodtagerne så ikke ned i tid? Hvorfor betragter vi det som et problem at være uden arbejde, når vi lige så godt kunne se det som frihed? Det er en interessant kritik af et system, der synes at helligholde arbejde i en grad, der normalt ikke levner plads til kritik og eftertanke.

Filosoffen Bertrand Russels essay Hyldest til lediggang (1932, genudgivet 2016) har samme kritiske tilgang til arbejde.



Informationer og udgaver