Bøger / faglitteratur

Rock i Danmark : studier i populærmusik fra 1950'erne til årtusindskiftet


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Beskrivelser og analyser af dansk rockkultur: musikere, publikum, fans, journalister, branchefolk, massemedier, spillesteder, fagforeninger, grupper, genrer, om rockmusikernes selvopfattelse, om rock mellem kunst og kommers og om rock og nostalgi.

Indhold

  • Introduktion : rockens historier, kulturer, genrer og geografier / Morten Michelsen og Annemette Kirkegaard

  • "Hver eneste gang en ungdom -" : rock 'n' roll og ungdom i 1950'ernes danske underholdningsmusik / Morten Michelsen

  • "Man kan ikke både have noget på hjerte - og kunne læse noder" : om rock, musikere og musikerfaget 1953-70 / Charlotte Rørdam Larsen

  • Rockens mange ansigter : formidling af rock og pop i dansk fjernsyn 1951-88 / Anja Mølle Lindelof

  • "Lad mig blive noget" : originalitets- og autenticitetsforestillinger i det populærmusikalske felt / Henrik Smith-Sivertsen

  • Annemette Kirkegaard : blomsterbørnene og den vilde rose / Henrik Smith-Sivertsen

  • Gnags og Genlyd : fortællingen om fællesskabet, selskabet og musikken som politisk praksis / Henrik Bødker

  • Affekt, identitet og pop : erindringer om musik, stjerner og store øjeblikke hos danske fans / Lisbeth Ihlemann

  • "Så sødt som i gamle dage"? : visuelle og musikalske produktioner af nostalgi i dansk rock omkring årtusindeskiftet / Henrik Marstal

  • B-boys are you ready? : forhandlinger af hiphop i dansk populærmusikkritik / Mads Krogh

Se alle (12)

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2014

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 10. jan. 2014

Niveauet er højt og er velegnet til brug ved gymnasie/universitetsopgaver. For den almindelige interesserede i emnet, kan nogle af artiklerne nok virke lidt tunge, og kræver noget viden (a la kendskab til Bourdieus kulturanalyse). Artiklerne hænger ikke direkte sammen og kan bruges hver for sig.

Denne samling er resultatet af et forskningsprojekt om rockkulturen i Danmark som blev gennemført 2003-2008, hvor i alt 11 forskere med baggrund i bl.a. musik/medievidenskab, sociologi og antropologi, deltog. Det er ikke en encyklopædi eller et forsøg på at fortælle rockhistorien, men et studie af de kulturelle strømninger og tendenser som populærmusikken har været med til at udvikle. Vi får bl.a. historien om Gnags og Savage Rose fortalt ud fra en mere analyserende og perspektiverende vinkel end normalt, samt artikler om fankultur, nostalgidyrkelse, og musik i tv. Alt sammen ting som fortæller en historie om et stykke facetteret danske kultur, som ligger milevidt fra mediernes normale mytedyrkelse. Skrevet i et akademisk sprog, og bagerst findes bibliografi over emnet der også kan ses på projektets hjemmeside rockhistorie.ku.dk.

Med sin videnskabelige tilgang rammer samlingen lidt et tomrum, og supplerer fint de mere lettilgængelige skrifter som fx Husker du : dansk rock gennem 50 år, 2008, og Dansk rockleksikon 1956-2002.

Tung af både størrelse og viden, og nogle vil sikkert give op over for niveauet, men generelt er det en yderst interessant og nødvendig udgivelse.


Weekendavisen

d. 27. dec. 2013

af

af

Lars Brix Nielsen

d. 27. dec. 2013



Informationer og udgaver