Bøger / faglitteratur

Robinson-paradokset : kapitalisme og samfund


Beskrivelse


Samfundskritisk analyse af det moderne samfund, hvor det er den økonomiske dominans og diskurs, der præger den samfundsmæssige tænkning i stedet for det sociale og kulturelle liv.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 2015

af

af

Jytte Bræmer

d. 26. mar. 2015

En oversættelse af den franske filosof Flahaults hovedværk, som er en samfundskritisk analyse henvendt til samfundsteoretikere og -studerende.

Bogens titel skal ses i sammenhæng med en af Flahaults hovedteser. Historien om Robinson Crusoe er et paradoks, da mennesket altid har levet i grupper og samfund. Myten om det ensomme individ er noget vrøvl, da samfundstilstanden siden de første mennesker ganske enkelt altid har været menneskets naturlige tilstand. Den grundopfattelse fører FF videre ind i en kritik af det moderne samfund, hvor det er den økonomiske dominans og diskurs, der præger den samfundsmæssige tænkning. Alt er baseret på økonomiske teorier, og markedskræfterne har erstattet "Guds rige". Økonomien er imidlertid ikke samfundets fundament, det er derimod det sociale og kulturelle liv. Dansk efterskrift giver en introduktion til den franske filosof og antropolog.

Bogen er på et højt filosofisk niveau og kræver et stort forhåndskendskab til andre filosoffers og samfundsteoretikeres teorier. Flahault er ikke særlig kendt herhjemme. Langt størstedelen af titler af og om ham i bibliotek.dk er på originalsproget, kun en enkelt på engelsk.

På dansk er Flahault udelukkende behandlet i et temanummer af "Social kritik", 2013: "Ghettoer, Francois Flahault, Socialt arbejde".


Weekendavisen

d. 30. apr. 2015

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 30. apr. 2015