Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Robin Hood


Beskrivelse


Om den fredløse Robin Hood og hans lystige svende, som stjæler fra de rige og give til de fattige. Om deres lovløse, dramatiske og muntre liv i Sherwood-skovene omkring år 1200.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2018

af

af

Therese Bjerre Ekman

d. 7. juni 2018

Robin Hood er fredløs. Han er en god bueskytte og bor i skoven sammen med sine mænd. De hjælper de fattige, og driller deres fjende, sheriffen af Nottingham. Let udgave, fra 10 år.

Let udgave af historierne om Robin Hood. Man hører om hvordan Robin Hood bliver fredløs, og om hvordan han får samlet en flok mænd, som sammen sørger for retfærdighed i Sherwoodskoven og omegn. Der er masser af slagsmål og munterhed, og de klarer ærterne hver gang. Hvert kapitel fungerer som en afsluttet episode, og der er ordforklaringer til visse ord, som er fremhævet i teksten. Bogen er 1. del af den nye serie "Læs en klassiker". På forsiden ser man Robin Hood og Lille John i en dramatisk situation.

Bogen er letlæst, og historierne forenklede. De drabelige detaljer er ikke udpenslede, så her er tale om en "light"-udgave. Man kan synes der mangler lidt af atmosfæren og spændingen, som man finder i fx Zimakoffs version. Forsideillustrationen er flot, og bogen er umiddelbart indbydende at se på.

Robin HoodRobin Hood findes i et utal af udgaver, fx forfatterens (Ved Grete Juel Jørgensen) som er halvt så lang og har samme sværhedsgrad. Zimakoffs er nogenlunde lige så lang, og lidt sværere at læse, samtidig med at den får flere nuancer med i fortællingen findes i et utal af udgaver, fx forfatterens (Ved Grete Juel Jørgensen) som er halvt så lang og har samme sværhedsgrad. Zimakoffs er nogenlunde lige så lang, og lidt sværere at læse, samtidig med at den får flere nuancer med i fortællingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juli 2020

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 21. juli 2020

Læsebearbejdede genfortællinger af to af verdenshistoriens store klassikere "Robin Hood" og "Oliver Twist" for børn mellem 10 og 12 år.

Den fredløse Robin Hood levede i 1200-tallet i Sherwood-skoven sammen med sine muntre svende. Her stjal de fra de rige og gav til de fattige. En farefuldt tilværelse, som også gav mange lystige oplevelser. Den forældreløse dreng Oliver Twist vokser op i et fattighus, hvorefter han bliver solgt til en bedemand. Han stikker af fra bedemanden og ind til London, hvor han er så uheldig at komme i kløerne på tyvekongen Fagin. Historierne fortælles i korte kapitler, som suppleres med håndtegnede illustrationer.

To fængslende genfortællinger af to klassiske romaner, som stadig er vedkommende læsning for børn og voksne.

Begge bøger er tidligere genfortalt i forskellige versioner. Maj Bylock, står bag genfortællingen af disse to bøger, som begge er blevet kortere, nyoversatte og med nye illustrationer. Vil man gerne læse flere klassikere, kan serien "Gyldendals udødelige", som er genfortalt af danske forfattere, anbefales. Eksempelvis Daniel Zimakoffs Robin Hood.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen (børn)

d. 18. dec. 2018

I begyndelsen af 1950'erne udgav Samleren en række børnebogsklassikere i serien Samlerens Perlebøger, som var oversat og bearbejdet af børnebogsforfatteren Alfred Johnsen. Hans navn var ikkeanført i udgaverne dengang og er det heller ikke nu, men oplyst ved henvendelse til forlaget. Formatet var af samme størrelse som pocketbogen og med et meget tæt tryk. Nu foreligger bøgerne RobinHood, Ivanhoe og Toms eventyr i et større format og med en pæn typografi med bibeholdelse af Alfred Johnsens oversættelse fra dengang. Bogen er på 23 kap. og 160 s. Den kan stadig betragtes som engod oversættelse med et farverigt, levende sprog fyldt med historisk atmosfære. Den er ikke så forkortet som Sesams, 1980 og Lademanns, 1976. Disse tre udgaver har en lykkelig slutning. Robin Hoodog hans berømte svende slutter sig til Richard Løvehjerte til slut i modsætning til Hernovs uforkortede udgave og Gyldendals tættrykte, bearbejdede udgave, som begge ender med Robin Hoods død.Forrest i denne bogfindes en lille omtale af H. Pyle. Bagest en lille ordliste. Farveomslaget er af Svend Otto S. . . . Desværre er der ingen illustrationer i teksten. Bogen kan fint anvendes tilde børn og forældre, der ikke magter at gå i gang med den uforkortede udg. En god, rimeligt forkortet udg. Læsealder: 10-13 år. Oplæsning 7-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

P. Priess Sørensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne Sesam-udgave på 99 sider er genfortalt og bearbejdet af Grete Juel Jørgensen og vil kunne læses af de 11-13 årige. Sammenlignet med de ældre udgaver er der udeladt en del. Bogen kanindholdsmæssigt sammenlignes med B. B. Møllers 12 fortællinger om Robin Hood og hans mænd (Gads forlag), og den er, trods en god typografi og en rimelig sproglig bearbejdelse, ikke så letlæseligsom Gads udgave. I foråret 1977 udgav Lademann i serien Junior Klassikere en meget tiltalende Robin Hood-udgave, som forekommer mere velegnet til de 11-13 årige end denne Sesam-udgave.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Svanholm (børn)

d. 18. dec. 2018

Med denne Sesam-udgave af Robin Hood sidder jeg med i alt seks forskellige versioner af Robins eventyrlige liv i Sherwoodskoven. For hvem, B. B. Møllers Robin Hood er for nem og tyndbenet, mådenne udgave ved Grete Juel Jørgensen være den rigtige, naturligt mundret sprog med tilpas blanding af direkte tale og beretning og i meget let læseligt tryk. Handlingen er den lykkelige, hvorRobin Hood får oprejsning, og læseren slipper for at græde over den sørgelige historie om Robins sidste kraftesløse pileskud til sit eget begravelsessted. Bogen kan spares, men vil være god at givebørnene på mellemtrinet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Møller (børn)

d. 18. dec. 2018

Beretningerne om Robin Hood's meriter i Sherwood skovene er i tidens løb udkommet i talrige versioner. Titelkatalogen medtager 8 udg. bl.a. Gyldendals Udødelige, Gads lette Klassikere samt entegneserieudg. Her foreligger en udg. fra Carlsen IF, fortalt af Robert Fisker, der allerede har bearbejdet flere klassiske romaner for børn til serien: Carlsen klassiker. I denne Robin Hood udg.medtager forf. de kendteste kapitler om Robin Hood og hans mænd. Resultatet er blevet en stærkt forkortet fortælling i et nutidigt og letlæst sprog, men hvor person- og miljøtegning glider ibaggrunden for at sikre den korte form. Illustreret mod mange hel- og halvsides farvelagte tegninger i en lidt stiv og gammeldags tegnestil. De svage læsere, som serien bl.a. henvender sig til,kunne have fortjent illustrationer, der bedre uddyber den kortfattede tekst. Bogens sværhedsgrad svarer til Gads lette Klassikere og udg. fra Sesams Klassikere, så hvis en af disse eller beggehaves, er den ingen uundværliganskaffelse, med mindre man ønsker serien komplet. Tydelig, men tæt typografi gør tekstbilledet lidt uoverskueligt. Fra 10 år og for svage læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

E. Skov Holst (skole)

d. 18. dec. 2018

Myten om Robin Hood lever stadig - og har det godt, trods snart utallige fremtoninger i skrift og form gennem tiderne. Det er vanskeligt helt konkret at afgøre, hvilket tidligere oplæg blandt8, der ligger til grund for denne udgave. Den er dog tilsyneladende en bearbejdet version af Carlsens tidligere if-klassikere, som var en genfortælling af E. G. Vance efter Howard Pyles roman omRobin. I denne nye gengivelse har Marian en meget tilbagetrukken rolle. Til gengæld er afsnittene om Guy af Gisbourne og Lille Johns »hængning« tilgodeset. Bogen har et ændret format og ettiltalende lay-out med mange illustrationer, der understøtter teksten. Der er s/h detaljetegninger i mindre omfang, og mange farvestrålende, beskrivende konturtegninger, hvis romantiske prægtydeligt tilkendegiver, hvem der er helt, og hvem der er skurk. Nogle sammensatte ord, ca. 15, er delte, men efter hvilket kriterium, det er sket, er gådefuldt, idet både længere og lige så sværeord som disse femten er udelte! -For gode læsere fra omkring 4.-5. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Schaumann (børn)

d. 18. dec. 2018

Til de mange forskellige udgaver af Robin Hood, som i årenes løb er udkommet på diverse forlag, føjer sig endnu en, i serien Lademanns Junior Klassikere. Der oplyses ikke noget om, hvilkenudgave bogen er oversat fra eller bearbejdet efter. Sammenligning med Niels K. Kristensens oversættelse af Robin Hood på Chr. Erichsens forlag 1961 (16. oplag) viser, at forlægget er det samme, ogat de 2 udgaver stort set er identiske, bortset fra et mere nutidigt og mundret sprog i den nye udgave. Selve handlingen slutter i begge udgaver med at Robin går i tjeneste hos Richard Løvehjerte,og mangler således den sørgelige slutning, som findes i Nyt Dansk Litteraturselskabs store udgave fra 1972. Tiltalende udstyr: 2-spaltede sider, klar typografi, glittet papir, gode, lidt uskarpehelsides ill., fulde af farve og bevægelse, og ind imellem små, sort/hvide tegninger. Denne bog vil nok blive den udg., børn fra ca. 12 år vil foretrække, når de er vokset fra Vance's og B. B.Møllers bearbejdelser.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

P. Priess Sørensen (skole)

d. 18. dec. 2018

I Lademanns serie (format 18.5 X 25.5 cm) foreligger nu eventyret om Robin Hood og hans lystige svende i en ny bearbejdning ved Mona Giersing. Sammenlignet med Niels K. Kristensensgenfortælling er der sket en nødvendig ændring til nutidigt sprogbrug, samt en mindre forøgelse af et enkelt afsnit. Sammenholdt med den tospaltede opsætning giver det en letlæselig bog for de11-13-årige. De 10 helsides farveillustrationer af høj kvalitet, nogle få stregtegninger samt den gode papirkvalitet fuldender billedet af denne nye udgave af den spændende og populære beretning omden ædle røver i Sherwoodskoven.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. maj 2001

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 9. maj 2001

Disse fire velkendte klassikere findes i mange forskellige udgaver. Her har intentionen været at udarbejde mere læsevenlige udgaver. Bøgerne er i et så handy format, der rent praktisk gør det bøvlet at sidde med bogen. Siderne er ganske enkelt for smalle. Der er ensartede forsider layout- og farvemæssigt med forsideillustrationer, der sporer læseren ind på titlen. Hver bog begynder på udmærket vis med en personoversigt. Derefter fortsættes med første "kapitel", der imidlertid har en overskrift, der mere signalerer et lille afsnit. Denne opdeling med afsnitsagtige overskrifter fortsætter bogen igennem. Det bevirker sammen med de tæt beskrevne sider, at læseren næppe får sig et pusterum undervejs. Der mangler luft. Gråtonede illustrationer ledsager teksterne, og i margin markeres linjetallene. Sproget er forholdsvis let at læse med enkelte stavelsesdelinger. Fra 5. kl. og opefter. Evt. til tosprogede elever.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 1999

af

af

Else Lerche

d. 7. juni 1999

Forlagsserien fortsætter med endnu en bearbejdet klassiker: Robin Hood. En roman, der gennem årene er udkommet i flere bearbejdede udgaver for børn. Ikke underligt, for det er en roman, der sætter fantasien i gang både ved højtlæsning og selvlæsning. Udgaven kan selvlæses fra 9 år og læses af læsesvage børn. Teksten er skrevet i et varieret og lettilgængeligt sprog. Sætningerne er korte, ofte hovedsætninger. Der er megen dialog og sammensatte ord har delestreg. Den brede margin omkring teksten giver sammen med illustrationerne bogen et indbydende og overskueligt layout. Stregtegningerne, tegnet i en lidt løs streg, rummer atmosfære og er en god støtte for forståelsen af teksten. Forsidens layout svarer til de øvrige i serien. Naturligvis rummer en så bearbejdet udgave kun udsnit af og forkortede historier fra fortællingerne om Robin Hood og hans fredløse mænd i Sherwoodskoven. Ligesom beskrivelser og atmosfære bliver noget knappe. Men indenfor bogens rammer er det lykkedes at give et levende, humoristisk og spændende indblik i Robins liv. B.B. Møller: Tolv fortællinger om Robin Hood og hans mænd 6. udgave 1980 er knap så kortfattet og har flere hændelser med.



Informationer og udgaver