Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Rikki-Tikki-Tavi : en fortælling


Beskrivelse


Desmerdyret Rikki-Tikki-Tavi flytter ind hos familien i en indisk bungalow, og med hjælp fra et par skrædderfugle og en bisamrotte tager han kampen op mod kongekobraparret Nag og Nagaina, der regerer i haven.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 1996

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 23. feb. 1996

Historien fra Junglebogen om det energiske, lille desmerdyr - hvis motto jo er: "Løb hen og find ud af det" - er senest kommet i selvstændige udgaver med Grete Janus' tekst til henholdsvis Robert Jensens og Thormod Kiddes billeder - senest i (90/07). Den foreliggende har en ny tekst, der er genfortalt eller nyoversat en smule forkortet og strammet op til et nutidigt, letflydende sprog. Kun et enkelt større afsnit er helt udeladt. Udgaven her har en rolig og lidt traditionel opbygning med helt ensartede opslag bogen igennem. Et helsides farvebillede er placeret over for en side med en åben tekstspalte med mange afsnitsbrud og yderligere et højt billede i tilsvarende spaltestørrelse. Illustrationerne er udført i en omhyggelig, lidt forenklet naturalisme, hvor helt tætte farvestreger både kan skabe nydelige og venlige billeder med lys og rum omkring hændelserne, og andre mere dystre nattebilleder med en skummel, grådiset farveløshed. I dem alle bryder enkelte af de nøjagtige detaljer billedkanten og skaber yderligere liv i de ellers lidt udramatiske billeder. Det er stadig en rigtig god historie til oplæsning i de yngste klasser. Billederne vil understøtte selvlæsning fra omkr. 3. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 1996

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 23. feb. 1996

Rikki-tikki-tavi findes efterhånden i mange udgaver, men denne vil med sine store flotte farveillustrationer appellere til et bredere og nok lidt yngre publikum end de tidligere. Hvert opslag rummer både en helsides illustration og en illustration på størrelse med en tekst-spalte. Tegnestilen er naturalistisk, og de fleste billeder domineres af friske grønne forårsfarver- dog ikke natbillederne, som med deres mørke grå/brune nuancer viser uhygge og spænding. I børnebibliotekets småbørnssamling findes allerede et par udgaver af Rikki-tikki-tavi oversat af Grete Janus Hertz fra 1982 og 1989. Sammenlignet hermed er tekstmængden ca. den samme, men mens Grete Janus Hertz har genfortalt historien i meget korte sætninger, der kan selvlæses fra ca. 9 års alderen, er Bodil Molich's tekst med sine længere sætninger bedst egnet til højtlæsning og kan som sådan kaperes af børn fra ca. 5 år. De øvrige udgaver, der findes af bogen, er enten beregnet til læsetræning eller til at blive læst af langt ældre børn, så jeg vil gætte på, at Kiplings dejlige dyrefortælling i denne nye billedbogsudgave vil få sin renæssance, og det fortjener den så absolut.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. apr. 2013

af

af

Morten Halskov Jensen

d. 12. apr. 2013

Billedbog for børn fra 5-10 år, der kan lide en spændende historie med slanger og et desmerdyr i hovedrollerne. Fængende forside, der skildrer fortællingens klimaks og hovedpersoner. Velegnet til oplæsning.

Historien om Rikki-Tikki-Tavi hører til blandt børnelitteraturens klassikere. Det lille nysgerrige desmerdyr Rikki-Tikki-Tavi flytter ind hos en familie i en indisk bungalow. I haven regerer kongekobraparret Nag og Nagaina, men med hjælp fra skrædderfuglen Darzee og den ynkelige bisamrotte Chuchundra tager Rikki-Tikki-Tavi kampen op med de dødsens farlige kobraslanger. En tidløs fortælling i en tidssvarende oversættelse, der i et moderne og mundret sprog bevarer historiens intense drama og spænding. Illustrationerne sprudler af humor og dramatik i deres originale fortolkning af historiens stemningsfulde scener.

Nyoversat i anledning af 110-året for fortællingens første udgivelse i antologien Junglebogen fra 1893. Tidligere udgivet flere gange på dansk. Senest som billedbog med tekst og illustrationer af Bodil Molich i 1996, der i sit visuelle udtryk forekommer dæmpet og udramatisk i forhold til denne udgaves illustrationer.

Nyoversættelse af Rudyard Kiplings klassiker om desmerdyret Rikki-Tikki-Tavi. Mundret og moderne i sproget med sprudlende og dramatiske illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Dael

d. 18. dec. 2018

Kiplings søde fortælling om det lille desmerdyrs kamp mod farlige slanger er efterhånden blevet en af Junglebogens største klassikere. Det er bedre at være lille og hurtig end stor ogondskabsfuld. Handlingen foregår som bekendt i en have i Indien. Selvom Rikki Tikki Tavi får en hjælpende hånd fra rotten Kukundra og skrædderfuglen Darzi er den endelige kamp hans egen. Her eringen far og mor, til at anskueliggøre teknikken for ham. Han lærer og udvikler sin egen kampteknik - og den lykkes - også selv om han føler han bliver rystet i fyrre stykker. En genlæsning afbarndomsklassikeren er godt for den børnebibliotekariske korttidshukommelse. G.J.H.s oversættelse er i et let glidende og velkomponeret sprog. Teksten er sat med store typer og pæn linieafstand,som gør den velegnet til selvlæsning fra 8-9 år. Kiplings dybe menneskelige budskab om magt og solidaritet har bestemt ikke mistet sin berettigelse. Naturens orden gælder stadig på trods af alfremmedgjorthed. Thormod Kiddesskitseagtige illustrationer understreger Rikki Tikki Tavis vidtspændende kattenatur. Lige så kælen den spankulerer rundt mellem glassene på middagsbordet, lige såvilter ser den ud, når den møder slangen. B&K har i 1982 udgivet historien med Robert Jensens illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Fortællingen fra Kiplings Den nye junglebog fortælles her i Grete Janus Hertz' oversættelse fra -78. Oversættelsen ligger tæt på den fra 1921, jeg har sammenlignet med, men sproget er enkleremed kortere sætninger i nutidigt dansk, uden at den venlige charme er gået tabt. Dyrene taler og tænker og tillægges menneskelige egenskaber som ondskab, klogskab, snuhed og deres modsætninger, ogsådan må det være i en fortælling, hvor dyrene ikke bare følger deres natur, men bliver menneskenes hjælpere i kampen mod det onde og for de ædle egenskaber. Thormod Kidde har tegnet sortekultegninger, der udtrykker graciøsitet, modløshed, målbevidsthed, nysgerrighed og sitrende indisk fuldmånenat. Kun udtrykket i slangehovederne er ikke lykkes helt så godt og kun få omslag er udenhans hel- og halvsides tegninger. I denne 2. udgave er teksten identisk med 1. udgaven, men den er ombrudt, så den passer til T.K.s tegninger. Typografien er lettere og en anelse større. Pæn åbenlay-out. Børn fra bh.kl.vil vel stadig falde for den spændende historie, som dog først kan selvlæses fra 3.kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

Kiplings fortælling om desmerdyret Rikki-Tikki-Tavi findes i børnebiblioteket i Junglebogen (i serien Gyldendals udødelige ungdomsbøger, 1963) samt i Mowgli-historier også fra G.B. 1963. Disse2 versioner af historien er identiske, oversat af Arne Stevns, bearbejdet ved Poul Steenstrup. Denne nye udgave er nyoversat af Grete Janus Hertz, som klarer genfortællingen af dennespændingsfyldte klassiker, så atmosfæren beholdes, trods nyoversættelsens langt enklere sprogbrug. Typografien er den let læselige Baskerville, og bogen er ill. med Robert Jensens skønne levendetegninger i sort/hvidt. En charmerende udgave, som børnebibliotekets lånere kan læse fra ca. 9 år. Anvendelig til oplæsning fra ca. 5 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Godske (skole)

d. 18. dec. 2018

Den velkendte fortælling (fra Mowgli-historier, Junglebogen) er blevet nyoversat af Grete Janus Hertz, og det er gjort med en fornemmelse for helhed og detaljer, således at Kiplings lillemesterværk fremstår i al sin friskhed og spænding. Teksten (og de vanskelige navne) er bearbejdet så tilpas, at læseligheden er fin, hjulpet af store bogstaver og passende orddelinger.Illustrationerne (Robert Jensen) er grå og let slørede, men de er tæt på teksten og levendegør den i betydelig grad. Oplæsning i skolens yngste klasser, selvlæsning fra 3.-4. klasse.


Lands-avisen Aktuelt

d. 18. dec. 1978

af

af

Steffen Larsen

d. 18. dec. 1978


Fyens stiftstidende

d. 19. dec. 1978

af

af

Preben Petersen

d. 19. dec. 1978


Aalborg stiftstidende

d. 13. feb. 1979

af

af

Lars Borberg

d. 13. feb. 1979