Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Ridderdrømme


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En afdækning af middelalderens ridderunivers gennem middelaldertekster og -billeder suppleret med en række perspektiveringer inden for litteratur, musik, film og spil, der beskriver riddertidens efterliv i nyere tid.

Indhold

De berømte ridderfællesskaber (Kong Arthur og ridderne af Det runde bord ; Karl den Store og hans tapre riddere) ; Den levende middelalder - perspektivering til kapitel I (Den historiske roman ; Verdens hårde riddere ; Det 20. århundredes ridderbevægelser?) ; Kærlighed, dragekampe og jagten på det guddommelige (Den høviske kærlighed ; Chrétien de Troyes og hans ridderromaner ; Riddernes kamp mod dragerne ; Ridderne og jagten på Den hellige Gral) ; Den levende middelalder - perspektivering til kapitel III (Kærlighed og galskab ; Kærlighed og død - Tristan og Isolde i musikkens verden ; Riddereskapisme i litteraturen ; Eskapisme eller udfordring? ; "Riddere for fred" - krig og ridderære)


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. aug. 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 3. aug. 2000

En massiv interesse for, fascination og omvurdering af middelalderen har i de sidste par år skabt en stadig strøm af medieprodukter, herunder bøger, om emnet. Især riddertiden med dens skildringer af stærke menneskelige egenskaber som mod, loyalitet og ædelhed har haft forfatteres, fagfolks og læseres opmærksomhed. Som titlen mere end antyder beskæftiger denne bog sig netop med riddertidens mentale univers, med de ædle følelser og drømmen om at genoplive dem. I to kapitler gennemgås kong Arthur legenden grundigt og ligeledes de romantiske elementer i ridderlivet, den "gale" kærlighed, dragekampene og jagten på det guddommelige, som det kommer til udtryk i jagten på den hellige gral. To øvrige kapitler perspektiverer det historisk-mytiske stof og inddrager meningsfuldt bl.a. de danske sabotører, Hitlerjugend, Indiana Jones og nutidens ridderspil. Hvert kapitel afsluttes med en række spørgsmål, der dog sjældent overskrider det indlysende. Litteraturliste med anvendt litteratur. De velvalgte illustrationer, enkelte i farver, supplerer teksten fint. Teksten er tospaltet og indeholder en del uddrag fra relevante middelalderlige og senere tekster. Hensigt, indhold, ordvalg og en del af spørgsmålene peger ud over folkeskolen, men som kildesamling vil bogen kunne finde anvendelse i flere sammenhænge.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 147 (2000)

af

af

Susanne Richardt Kall

Nr. 147 (2000)


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 47 (2000)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 117, nr. 47 (2000)