Gå til indholdBøger / faglitteratur / erindringer

Renias dagbog


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

368 sider, tavler

Udgivet

2020

Ophav

Renia Spiegel(forfatter, (hovedansvarlig))

Elizabeth Bellak(forord, efterord, tekstkommentar, (hovedansvarlig))

Sarah Durand(forord, efterord, tekstkommentar)

m.fl

Genre og formerindringer, dagbøger
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Dagbogsoptegnelser fra en jødisk, polsk pige, der fik et kort liv. Hendes 80-årige søster har først kunnet udgive dagbogen i 2016 og har skrevet for- og efterord. Til læsere af autentiske beretninger fra 2. verdenskrig er her et gribende indblik i en forelsket teenagepiges liv under krigen


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2020

af

af

Heidi Buur Pedersen

d. 11. sep. 2020

Dagbogsoptegnelser fra en jødisk, polsk pige, der fik et kort liv. Hendes 80-årige søster har først kunnet udgive dagbogen i 2016 og har skrevet for- og efterord. Til læsere af autentiske beretninger fra 2. verdenskrig er her et gribende indblik i en forelsket teenagepiges liv under krigen.

Teenagepigen Renia efterlades hos sine bedsteforældre og er derfor adskilt fra moderen, da Polen invaderes i 1939. Den forelskede pige skriver digte og tanker, om kærligheden til Zygu og savnet af moren. En dag skriver hun "Krigen brød ud i torsdags!". I skyggen af krigen går livet videre, indtil hun må gå i skjul for ikke at blive deporteret. Indeholder otte sider med privatfotos og næsten halvtreds procent digte.

Det er stærkt at tænke på, at dette er en piges inderste tanker i en tid med en frygtelig krig, hvor det alligevel er kærligheden, der får lov at fylde mest. Sproget vidner om en meget talentfuld forfatter in spe, men forelskelsen og digtene fylder en del, og kan gøre læsningen lidt langtrukken. Til gengæld er de vigtige for det hele billede, der indrammes så fint af søsterens for- og efterord samt forklarende noter. Man kan med fordel begynde læsningen med noterne bagest.

Kan minde om Claras krigAnne Franks dagbog (Ved Tove Dueholm Nielsen)


Anne Franks dagbog


, der også er en ung, polsk piges dagbog. Der er ligheder med Anne Franks dagbog (Ved Tove Dueholm Nielsen) og Anne Franks dagbog (graphic novel), men også mange forskelle i skrivestil og livsbetingelserKan minde om Claras krig, der også er en ung, polsk piges dagbog. Der er ligheder med og Anne Franks dagbog (graphic novel), men også mange forskelle i skrivestil og livsbetingelserKan minde om Claras krig, der også er en ung, polsk piges dagbog. Der er ligheder med (Ved Tove Dueholm Nielsen) og (graphic novel), men også mange forskelle i skrivestil og livsbetingelser.


Kristeligt dagblad

d. 11. nov. 2020

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 11. nov. 2020


Berlingske tidende

d. 4. okt. 2020

af

af

Bent Blüdnikow

d. 4. okt. 2020


Information

d. 30. okt. 2020

af

af

Georg Metz

d. 30. okt. 2020Informationer og udgaver

2020

Bog

Renia Spiegel

Kristeligt Dagblad, 1. udgave

2020

Ebog

Renia Spiegel

Kristeligt Dagblad, 1. ebogsudgave

2020

Lydbog (net)

indlæser: Githa Lehrmann

Lytteratur

2020

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Githa Lehrmann

AV Forlaget Den Grimme Ælling