Bøger / faglitteratur

Renæssancens verden : tænkning, kulturliv, dagligliv og efterliv


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med Renæssanceåret 2006.

Om Renæssancen som en epoke i sig selv og som mellemled mellem den religiøst dominerede middelalder og den verdslige modernitet.

Indhold

Renæssancen tænkning (Helge Kragh: Alkymi og hermetisk kemi fra Severinus til Borch. Hans Jørgen Schanz: Luther og reformationen. Henning Høgh Laursen: Strejftog i renæssancens tænkning : filosofi, menneske og natur. Ole Høiris: Renæssancens vilde - fra vildmand til vildskab. Jørn Erslev Andersen: "Verden er et galehus" : om forstillelse og etisk skepsis i renæssancelitteraturen. Birgitte R. Hornbek: Tankens exces : renæssancens omvurdering af melankolien. Per Ingesman: Kirkerettens renæssance : studiet af kanonisk ret i 1400- og 1500-tallets Danmark. Per Andersen: Brud og kontinuitet i brydningstider : renæssancens retsvidenskab. Bodil Marie Thomsen: Centralperspektivet og modens opkomst) ; Renæssancens kulturliv (Michael Skovmand: Shakespeare og renæssancen. Annelis Kuhlmann: Teatralitet i dansk dramatik fra renæssancen : scener fra Hamlets samtidgie teater i Danmark. Erik Vive Larsen: Renæssancens fystebeskrivelser. Pernille Hermann: Rimkrøniken : tradition og erindring i senmiddelalder og tidlig renæssance. Agnes S. Arnórsdóttir: Erindringer i afskrift : om den islandske oldtidsinteresse i 1500- og 1600-tallet. Hans Jørgen Frederiksen: Billedkunstens renæssance og reformation. Maria Fabricius Hansen: Renæssancens grotesker. Marianne Pade: Kommunikation og selviscenesættelse : brevet i renæssancen) ; Renæssancens dagligliv (Jens Vellev: En rejse 1597 til Læsøs salt. Jan Kock: Ruder med personlighed : en mode i renæssancen. Hans Krongaard Kristensen: Hvælvede kældre i renæssancens købstæder. Susanne Malchau: Nonneliv på San Cataldo i renæssancen. Peter Bakker: Renæssancens spor : canadiske indianeres kontakt med baskere) ; Renæssancens efterliv (Mette Svart Kristiansen: Renæssance, arkæologi - og bønder. Thomas Holme Hansen: "- et lidet forsvarligt tusmørke" : om renæssancer, Knud Jeppesen og en fremsynet fodnote. Carsten Bach-Nielsen: Arkitekturens afsked med renæssancen : Ejnar Packness og hans værk)


Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Hans Michelsen

2006

Til renæssanceåret bidrager Aarhus Universitet med denne bog, der viser de mange aspekter af renæssancen, som indgår i universitetets forskning. Med bidrag fra alle fem fakulteter vises, at mennesket blev sat i centrum eller igen overgivet til sig selv, som Augustin udtrykte det; tvivlen blev intellektuel og grundlaget for den moderne verden blev skabt. I 25 artikler behandles væsentlige temaer som renæssancens tænkning, kulturliv, dagligliv og efterliv. I afsnittet om renæssancens dagligliv føres vi til Læsøs salt, til hvælvede kældre i renæssancens købstæder, til nonneliv på San Cataldo for blot at nævne nogle emner. Bogens sidste afsnit fører helt op til nutiden, og her præsenteres et andet renæssanceideal, nemlig samarbejdet mellem billedkunstner og arkitekt i en spændende artikel af Carsten Bach-Nielsen om arkitekten Ejnar Packness. Den velskrevne, store bog er et overflødighedshorn af gode artikler og mange flotte illustrationer, og på trods af at det er en artikelsamling skrevet af mange forskellige forfattere fås et flot sammenhængende billede af denne vigtige periode.


Kristeligt dagblad

d. 13. sep. 2006

af

af

Søren Hindsholm

d. 13. sep. 2006


Standart

Årg. 20, nr. 4 (2006)

af

af

Svend Erik Larsen

Årg. 20, nr. 4 (2006)


Sfinx

Årg. 29, nr. 4 (2006)

af

af

Jan Lindhardt

Årg. 29, nr. 4 (2006)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 172 (2007)

af

af

Kaj Verner Nielsen

Nr. 172 (2007)


Peripeti

Nr. 7 (2007)

af

af

Erik Exe Christoffersen

Nr. 7 (2007)