Gå til indholdRenæssancens verden : tænkning, kulturliv, dagligliv og efterliv

Fysiske materialer leveres til dit lokale bibliotek

Findes på 109 biblioteker - Detaljer


Sprog

dansk

Længde

545 sider, illustreret (nogle i farver), 29 cm

Udgivet

2006


Beskrivelse


Om Renæssancen som en epoke i sig selv og som mellemled mellem den religiøst dominerede middelalder og den verdslige modernitet


Indhold


Indhold: Renæssancen tænkning (Helge Kragh: Alkymi og hermetisk kemi fra Severinus til Borch. Hans Jørgen Schanz: Luther og reformationen. Henning Høgh Laursen: Strejftog i renæssancens tænkning : filosofi, menneske og natur. Ole Høiris: Renæssancens vilde - fra vildmand til vildskab. Jørn Erslev Andersen: "Verden er et galehus" : om forstillelse og etisk skepsis i renæssancelitteraturen. Birgitte R. Hornbek: Tankens exces : renæssancens omvurdering af melankolien. Per Ingesman: Kirkerettens renæssance : studiet af kanonisk ret i 1400- og 1500-tallets Danmark. Per Andersen: Brud og kontinuitet i brydningstider : renæssancens retsvidenskab. Bodil Marie Thomsen: Centralperspektivet og modens opkomst)

Renæssancens kulturliv (Michael Skovmand: Shakespeare og renæssancen. Annelis Kuhlmann: Teatralitet i dansk dramatik fra renæssancen : scener fra Hamlets samtidgie teater i Danmark. Erik Vive Larsen: Renæssancens fystebeskrivelser. Pernille Hermann: Rimkrøniken : tradition og erindring i senmiddelalder og tidlig renæssance. Agnes S. Arnórsdóttir: Erindringer i afskrift : om den islandske oldtidsinteresse i 1500- og 1600-tallet. Hans Jørgen Frederiksen: Billedkunstens renæssance og reformation. Maria Fabricius Hansen: Renæssancens grotesker. Marianne Pade: Kommunikation og selviscenesættelse : brevet i renæssancen)

Renæssancens dagligliv (Jens Vellev: En rejse 1597 til Læsøs salt. Jan Kock: Ruder med personlighed : en mode i renæssancen. Hans Krongaard Kristensen: Hvælvede kældre i renæssancens købstæder. Susanne Malchau: Nonneliv på San Cataldo i renæssancen. Peter Bakker: Renæssancens spor : canadiske indianeres kontakt med baskere)

Renæssancens efterliv (Mette Svart Kristiansen: Renæssance, arkæologi - og bønder. Thomas Holme Hansen: "- et lidet forsvarligt tusmørke" : om renæssancer, Knud Jeppesen og en fremsynet fodnote. Carsten Bach-Nielsen: Arkitekturens afsked med renæssancen : Ejnar Packness og hans værk)


Anmeldelser (9)


1. jan. 1970

Til renæssanceåret bidrager Aarhus Universitet med denne bog, der viser de mange aspekter af renæssancen, som indgår i universitetets forskning. Med bidrag fra alle fem fakulteter vises, at mennesket blev sat i centrum eller igen overgivet til sig selv, som Augustin udtrykte det; tvivlen blev intellektuel og grundlaget for den moderne verden blev skabt. I 25 artikler behandles væsentlige temaer som renæssancens tænkning, kulturliv, dagligliv og efterliv. I afsnittet om renæssancens dagligliv føres vi til Læsøs salt, til hvælvede kældre i renæssancens købstæder, til nonneliv på San Cataldo for blot at nævne nogle emner. Bogens sidste afsnit fører helt op til nutiden, og her præsenteres et andet renæssanceideal, nemlig samarbejdet mellem billedkunstner og arkitekt i en spændende artikel af Carsten Bach-Nielsen om arkitekten Ejnar Packness. Den velskrevne, store bog er et overflødighedshorn af gode artikler og mange flotte illustrationer, og på trods af at det er en artikelsamling skrevet af mange forskellige forfattere fås et flot sammenhængende billede af denne vigtige periode

.

Lektørudtalelse

Af

Hans Michelsen

Kontur online

Af

Kirsten Gomard

Nr. 15 (2007)

Information

Af

Georg Metz

d. 2. okt. 2006

Politiken

Af

Mette Winge

d. 14. sep. 2006

Kristeligt dagblad

Af

Søren Hindsholm

d. 13. sep. 2006

Sfinx

Af

Jan Lindhardt

Årg. 29, nr. 4 (2006)

Standart

Af

Svend Erik Larsen

Årg. 20, nr. 4 (2006)

Peripeti

Af

Erik Exe Christoffersen

Nr. 7 (2007)

Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Af

Kaj Verner Nielsen

Nr. 172 (2007)


Informationer og udgaver

Bog

2006

Titel

Renæssancens verden : tænkning, kulturliv, dagligliv og efterliv

Udgiver

Aarhus Universitetsforlag

Udgivelsesår

2006

DK5

91.7

Originaludgivelse

Tidligere: 1. udgave. 2006

Længde

545 sider, illustreret (nogle i farver), 29 cm

ISBN

9788779342279

Opstilling i folkebiblioteker

91.7, Renæssancens

Udgave

4. oplag

E-bog

2006

Titel

Renæssancens verden : tænkning, kulturliv, dagligliv og efterliv

Udgiver

Aarhus Universitetsforlag

Udgivelsesår

2006

DK5

91.7

ISBN

9788779349506

Opstilling i folkebiblioteker

91.7, Renæssancens

Note

Downloades i PDF-format