Bøger / faglitteratur / bibliografier

Religion : i psyke og samfund


Beskrivelse


Ved at kigge på menneskets udviklingshistorie og på verdens mangfoldige religiøse praksisser forsøger to religionshistorikere at forstå og beskrive det mangesidige og mærkværdige fænomen religion.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. aug. 2010

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 31. aug. 2010

For studerende eller interesserede i religionsvidenskab, psykologi, sociologi mm. på såvel begynder- som fortsætterplan. Dvs. fra gymnasieniveau og op.

Forskellen på religionsvidenskab og teologi er if. bogen her, at teologi beskæftiger sig med, hvad Gud er, siger, gør osv, mens religionsvidenskab beskæftiger sig med, hvad mennesker siger, tænker og opfatter, når de taler om Gud. Bogens to forfattere er hhv. svensk og dansk, den ene professor i religionshistorie, den anden lektor ved Afdeling for Religionsvidenskab, Århus Universitet. Motivet til at skrive bogen er at fremlægge de nyeste forskningsresultater indenfor kognition og religion. Men den rummer så meget filosofisk refleksion over begrebet religion i både globalt og historisk perspektiv, at den er en sand fornøjelse at læse, for den, der elsker at fordybe sig i tilværelsens store emner. Og en guldgrube af information om emnet religion i bred forstand. Den kræver et pænt højt abstraktionsniveau, men er sprogligt til at have med at gøre.

Jeg ser ikke meget nyere om religionsvidenskab. Bogen indgår i serien Univers, hvori indgår titler som Universet - fra superstrenge til stjerner, Erkendelse - grundlag og gyldighed og Psyken - mellem synapser og samfund m.fl.

En spændende bog, der med videnskabelig fordomsfrihed søger at give nogle psykologiske og sociologiske forklaringer på fænomenet religion i historisk og globalt perspektiv.


Kristeligt dagblad

d. 10. nov. 2010

af

af

Povl Götke

d. 10. nov. 2010


Religion

2011, nr. 2

af

af

Christian Vollmond

2011, nr. 2