Bøger / faglitteratur

Religiøs narrativitet, kognition og kultur


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Overalt og til alle tider har mennesker fortalt historier om sig selv, om andre, om fortiden og om alt det, som vi i det hele taget er i stand til at forestille os, og det er ikke så lidt. Menneskets evne til at fortælle har været afgørende for hvordan vi har skabt os selv, i kultur, historie og måder at tænke over verden på: fra myter og sagn, over historie, til filosofi og videnskab. Religion er en af menneskets måder at skabe mening i tilværelsen og derfor er religion og narrativitet – fortælling – uløseligt forbundne. Religiøs narrativitet har derfor bidraget til vores selvforståelse som individ, gruppe og som art. I religiøs narrativitet udfoldes billeder af mennesket, samfundet, og verden. Kort sagt: der skabes et kognitivt kosmos, som gør verden meningsfuld og forståelig. Den fysiske verden siger jo i sig selv ikke noget, men mennesket har til alle tider brugt sin egen narrative kompetence til at få universet ’til at tale’. Derfor indgår religiøs narrativitet som en del af vor egen fortælling om udvikling, erkendelse og kultur. I denne antologi bidrager en række forskere med perspektiver fra antropologi, filosofi, psykologi, neurovidenskab, religionsvidenskab og teologi. Bogen henvender sig til alle som interesserer sig for menneskers selvforståelse, fra individuelle livshistorier til teorier om religiøs kosmologi.

Indhold

  • Religiøs narrativitet - et definitionsforsøg / Armin W. Geertz

  • Fortælling og sprog / Per Aage Brandt

  • "For Gud elsker en glad giver" : offerets gestus komparativt betragtet / Henrik Høgh-Olesen

  • Hvad vil det sige at huske noget? / Kjled Fredens

  • Internalisering af religiøse narrativer - hvad er det? / Jesper Østergaard

  • Jakobsbrevet mellem formaning og forståelse / Gert Hallbäck

  • "A design for life" - livshistorier, livsmodeller og motivation / Anders Lisdorf

  • Myte og mening i moderne astrologi / Kirstine Munk

  • Kognition og erkendelse i religiøs narrativitet : dødsbegrebsforståelse hos børn med soomatisk syge forældre / Kirstine Munk ; Lotte Gubba & Mikael Thastum

  • Religionsforskningen og den subjektstomme intersubjektivitet / Oluf Schönbeck

Se alle (11)

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 2008

af

af

Hans Michelsen

d. 25. aug. 2008

Denne antologi om den religiøse fortælling henvender sig til alle, der interesserer sig for menneskets selvforståelse, men som en del af et forskningsprojekt især til forskere, universitetsstuderende og interesserede lægfolk.

De emnemæssigt bredt sammensatte artikler behandler de historier, mennesket til alle tider har fortalt om sig selv. Disse fortællinger er afgørende for, hvordan vi har skabt os selv. Religiøs narrativitet bidrager derfor til vores selverkendelse. Forskere fra filosofi, antropologi, neurovidenskab, religionsvidenskab og teologi bidrager med forskellige perspektiver på emnet såsom semiotik, fortælling og sprog (Per Aage Brandt), tolkning af Jakobs-brevet (Gert Hallbäck), myter og mening i moderne astrologi (Kirstine Munk). Bogen er holdt i et videnskabeligt sprog.

Religiøs narrativitet, kognition og kultur er et to-årigt satsningsområde ved Det Teologiske Fakultet, Aarhus. I al korthed handler det om at undersøge de nyeste perspektiver i forskning inden for narrativitet, kognition og kultur for at undersøge deres betydning for en række religionsvidenskabelige emner som kosmologi, menneskesyn, identitetskonstruktion, ritual og meget andet.

Artiklerne er skrevet i et videnskabeligt sprog og de henvender sig til fagfolk. Dette rokker dog ikke ved, at det er spændende emner, der tages op og som giver den læser, der vil sætte sig ind i stoffet, et spændende indblik i den fortælling, der skaber mennesket.


Religion

2009, nr. 2

af

af

Merete Munk

2009, nr. 2


Chaos

Nr. 51 (2009)

af

af

Peter Westh

Nr. 51 (2009)