Bøger / faglitteratur til børn / erindringer

Rejse i dødens fodspor : beretning fra en overlevende kz-fange


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om Villy Fuglsang (f. 1909) og hans ophold i koncentrationslejren Stutthof i Polen, hvor tyskerne i krigens sidste desperate måneder rømmede lejren og sendte fangerne ud på en dødsmarch mellem de kæmpende hære.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2001

af

af

Lene Kristiansen

d. 26. sep. 2001

Endnu en rystende beretning fra 2. Verdenskrigs dødslejre, oplevet og fortalt af den nu 92-årige kommunist Villy Fulgsang. Sammen 2 journalister har han fulgt i sine egne fodspor fra 1943-45, genset og genoplevet fra dengang han med 149 andre i oktober 1943 blev deporteret til koncentrationslejren i Stutthof. Bogen giver et flot og afrundet billede af et stærkt liv med stor politisk og menneskelig styrke, og også et indblik i de forfærdelige år i Stutthof og den endnu værre afslutning, hvor fangerne i grupper a 1400 mand sendtes på dødsmarcher mod Tyskland fordi russernes tropper nærmede sig. Også mange af Fuglsangs kammerater bliver portrætteret og sammenholdet står markant i bogen. Forfatterne blander den overordnede beretning af begivenhederne med båndafskrifter af Fuglsangs fortælling undervejs i nærmest dramadokumentarisk form, og støttet af mange fotografier fra turen, breve og billeder fra dengang, er det både barsk og intens læsning. Men sandelig også en fortælling om helte, som vores tid fokuserer så meget på. Bogen er spædende og let at læse og oplagt for store børn fra 12 og unge - uden dermed at have sagt, at den ikke også vil have bud til mange voksne også! De 150 navne og en litteraturliste slutter bogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2001

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 26. sep. 2001

Vi får ikke mange flere øjenvidneberetninger fra tiden i kz-lejrene. Det kan være en grund til at anskaffe denne bog om kommunisten Villy Fuglsangs oplevelser i Stutthof. En anden kan være at der er tale om en velfortalt og uhyre veldokumenteret bog om emnet. Bogen vil således være meget anvendelig til selvstændig læsning på 8.-10. klassetrin. En lærer og en journalist har taget den 92-årige Villy Fuglsang med på en tur tilbage til Stutthof-lejren og til den dødsrute, som fangerne i 1945 måtte følge med deres tyske vogtere på flugt fra de fremrykkende russere. Teksten veksler mellem Fuglsangs fortalte erindringer og journalisternes fremstilling af begivenhederne, samt deres oplevelse af Fuglsang under rejsen. Teksten er let tilgængelig; ukendte begreber forklares i tekstbokse. Bogen er rigt illustreret med historiske og nutidige fotos, tegninger og kort samt gengivelse af en lang række dokumenter. Der afsluttes med en komplet liste over de 150 danskere i Stutthof - hvoraf seks endnu lever - samt en uddybende litteraturliste af voksent tilsnit.


Jyllands-posten

d. 13. maj 2002

af

af

Bent Jensen

d. 13. maj 2002


Berlingske tidende

d. 3. nov. 2001

af

af

Kristian Hvidt

d. 3. nov. 2001


Højskolebladet

Årg. 126, nr. 18 (2001)

af

af

Jens Bak

Årg. 126, nr. 18 (2001)


Personalhistorisk tidsskrift

2003, nr. 2

af

af

Birgit Flemming Larsen

2003, nr. 2