Gå til indholdBøger / noveller

Ræven med perlehalen : et kurdisk folkeeventyr


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

35 sider: ill.

Udgivet

1999

Ophav

Mesut Zîlan(forfatter)
Genre og formnoveller, eventyr, kurdiske eventyr

Beskrivelse


Ræveungen med den forfærdeligt grimme hale bliver drillet af alle. En dag får han skåret halen af, men det lykkes ham både at få halen igen og hævn over sine plageånder


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj. 1997

af

af

Else Lerche

d. 7. maj. 1997

Forfatteren har ikke skrevet børnebøger før. Illustrator har bl.a. skrevet og illustreret En frygtelig tur 1990. Eventyret er skrevet i et enkelt, mundret sprog, der kan selvlæses fra 9 år og højtlæses fra 6 år. Sætningsopbygningen er ret enkel, der er megen dialog og nogle sammensatte ord er delt med delestreg. Bagsideteksten er verssat. Det er selve teksten ikke, men satsen er åben og indbydende. Med til at gøre bogen indbydende er også Bodil Nygaards illustrationer. De s/h illustrationer er tegnet med mange gråtonenuancer. Det gør dem levende og atmosfærefyldte. De fanger fint den humoristiske tone i bogen, ikke mindst rævens snedige blik får hun meget levende frem. Billederne er en fin støtte for læsningen, og også forsiden er indbydende. Det kurdiske folkeeventyr er sammensat af flere delhandlinger, bl.a. noget, der minder om "Husbonden sender Lasse ud" og "Hvorfor bjørnen er stumprumpet", og derfor er det ikke så stramt komponeret, som mange andre eventyr. Ræveungen med den misdannede hale bliver drillet af flokken. I landsbyen mister han halen, mens han stjæler mad. Ved list får han den igen, nu pyntet med perler. Og så får han hævn over de andre ræve.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj. 1997

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 7. maj. 1997

Dette kurdiske folkeeventyr er nok værd at beskæftige sig med. Det er underfundigt og opbyggeligt. Det handler om en ræv, som naturen har udstyret med en forfærdelig grim hale. Ræven bliver drillet af sine egne, og de øvrige dyr synes end ikke, han ligner en ræv. Den kloge og listige ræv går så mange gruelige ting igennem, før lykken vender. Han bliver udstyret med en flot, flot perlehale, som de andre ræve misunder ham. Som tak for drillerierne narrer han de andre ræve, så de mister deres haler. Men alt ender i fryd og gammen. Alle rævene får deres haler igen, mod at de lover ikke at drille dem, der ser anderledes ud. Sprogligt er bogen tilrettelagt, så den er let at læse. Der er luft mellem linierne, og skriftstørrelsen er god. Illustrationerne er sort/hvide blyants-/tuschtegninger, som er både humoristiske og underfundige, og i og med at der er en tegning på hveranden side, er disse med til at gøre læsningen mere overkommelig for den svage læser. Den flotte hale præsenteres i farver på omslaget. Til denne eventyrbog hører en lærervejledning med kopiark og et lydbånd, hvor teksten er indtalt i to tempi. Målgruppen er 3.- 5. klasse, når vi taler om undervisning. I fritiden er den for alle aldersgrupper både til selvlæsning og oplæsning.


Læsepædagogen

Årg. 45, nr. 5 (1997)

af

af

Gitte Østergaard Nielsen

Årg. 45, nr. 5 (1997)


Folkeskolen

Årg. 114, nr. 40 (1997)

af

af

Anette Poulsen

Årg. 114, nr. 40 (1997)Informationer og udgaver

1999

Bog

Mesut Zîlan

Haase, 1. udgave

2007

Bog / Lyd (cd)

Mesut Zîlan

Haase

1997

Bog / Lydbog (bånd)

Mesut Zîlan

Haase

2013

E-bog

Mesut Zîlan

Nota

1997

Lydbog (bånd)

Mesut Zîlan

Haase