Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pyrus på pletten


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
47 sider: ill. i farver
Udgivet
2000
Genre og form
roman

Beskrivelse


Bogen er skrevet efter filmen af samme navn, og den er illustreret med stills fra den. Igen er Pyrus på spil, og selvom han bare vil hjælpe, ender alt galt. Han tryller fx. kriminalkommissæren, som Josefine skal giftes med, bittelille. Både Gyldengrød og Kandis er grundigt trætte af ham.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2000

af

af

Else Lerche

d. 30. okt. 2000

Personerne er elskede, gamle kendinge fra TV2's julekalendere, og fra bøgerne fra dem, bl.a. Alle tiders jul ,1995 og Martin Miehe-Renards Alletiders julemand ,1997. I år vises julefilmen Pyrus på pletten. Børn og voksne vil nyde gensynet med personerne der alle har deres faste roller, ikke mindst Pyrus med alle hans løjer. For dem er bogen en anledning til at genopleve filmen. For andre er handlingen så kortfattet at man mangler sammenhængen og detaljerne. Det bliver et kortfattet og opremsende indtryk, man får. Det går igen i sproget der også virker refererende, men alligevel har ramt den velkendte tone i personernes samtaler. Bogen er illustreret med stills fra filmen. De giver fornemmelse af atmosfæren selvom nogle virker lidt stive i udtrykket, andre lidt blege i gengivelsen. Forsiden af Pyrus, der springer fra en helikopter, vil tiltrække børnene der kan lytte med fra 5 år. Josefine skal giftes med kriminalkommissær Krusø, og statsministeren skal have vendt de katastrofalt lave opinionstal ved at tænde hele landets juletræ. Pyrus kommer til at trylle Krusø bittelille, så Gyldengrød må lave et modtryllemiddel. Og statsministerens juletræstænding er ved at ende i en katastrofe, også pga. Pyrus. Men alt ender som det skal.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2000

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 30. okt. 2000

Årets danske biograf-julefilm fås også på bog, så man kan læse filmen. Personerne og Rigsarkivet er velkendte elementer fra TV2's populære julekalender. Og igen er det Pyrus, der som en anden Emil fra Lønneberg, gerne vil hjælpe og glæde andre, men..., ja, det går selvfølgelig galt. Ved et Pyrus-uheld bliver kriminalkommissær Krusø så lille som nisserne, og under jagten på ham i arkivet vendes der op og ned på mange love og paragraffer. Kaos hersker, en ny istid truer, statsministeren står for fald, og kun ved at fremstå som julens vartegn kan meningsmålingerne måske ændres. "Julen, det er mig" lyder hans slogan. Jo, der er rigtig mange løjer i filmbogen, som børn og barnlige julesjæle i alle aldre kan more sig over med forvisning om, at alt ender godt. Bogen er gennemillustreret med stillfotos fra filmen på alle opslag, og forsiden med Pyrus på pletten, parat til løjer skal nok sælge bogen i skolebiblioteket. Teksten kan af og til virke noget stereotyp, da den stort set er en genfortælling af filmens handling krydret med en række replikker.