Bøger / skønlitteratur / arbejderromaner

Proletar : danske proletarromaner 1896-1912


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Uddrag af danske proletarromaner, udgivet for omkring 100 år siden. Udvalget præsenterer elleve proletarforfattere, der skrev om storbyen Københavns såkaldte pjalteproletariat. Der er tale om uddrag af romaner og en længere novelle. Udvalget er suppleret med tre dagbladsreportager fra 1880-89, der også skildrer livet på samfundets bund.

Indhold

Romanuddrag (Lauritz Petersen: Gadens roman (uddrag). Edvard Søderberg: Det daglige brød (uddrag). Jakob Hansen: Kampen for tilværelsen (uddrag). Lauritz Larsen: Halvmennesker (uddrag). Carl Hansen Fahlberg: Spild (uddrag). Christen Bundgaard: Proletarer (uddrag). Christian Engelstoft: Svig og list (uddrag). Rud Lange: Drømme (uddrag). J.J. Kronstrøm: Den mørke by (uddrag). C. Staun: Proletardrengens Læreår (uddrag). Christian Gjerløv: Bundfald (uddrag)). Reportager (Herman Bang: Fattigliv. L. Hundrup: Hinnerup Cellulousefabrik ; En mand i kvindeklæder)


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2017

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 21. feb. 2017

Hvis man er til historie og litteratur eller læser på litteraturfag, så er her en fin samling uddrag af dansk proletarlitteratur fra tiden omkring år 1900 om levevilkårene blandt de allerfattigste på stenbro og i lejekaserner.

Herløv Petersen har samlet en række eksempler på danske proletarromaner og reportager 1880-1912 med kendte og ukendte forfattere: Fra Herman Bangs reportage "Fattigliv" fra 1880 til uddrag af Christian Gjerløvs roman Bundfald fra 1912. Det er byens pjalteproletariat, der skildres: De elendige, for hvem fagforening og solidaritet er langt væk. Her er kun elendighed, sygdom og sult, og folk er nedslidte, fordrukne og forråede.

Teksterne spænder vidt: Fra indfølende beretninger om social elendighed og horrible arbejdsvilkår til gysere fra et parallelsamfund, hvor drukkenskab er den store synder. Kvaliteten af teksterne er bred: Fra skabelonagtige trivifortællinger med vægt på effekter til fx Herman Bangs "Fattigliv" og Ludvig Hundrups reportage "Hinnerup Cellulosefabrik", som er vidt forskellige men begge fremragende. Tilsammen giver udvalget et fint indtryk af bredden i denne næsten glemte genre, som ikke inkluderer fx Nexø, Skjoldborg og Aakjær, der i højere grad tematiserer forhold på landet og den kæmpende arbejderklasse. Udmærket efterskrift, forfatteroplysninger og litteraturliste.

Jeg har ikke fundet andre antologier, der dækker samme emne.