Bøger / skønlitteratur / roman

Premiere


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
262 sider
Udgivet
2015
Ophav
Genre og form
roman, krimi, politiromaner
Originaludgave
1951

Beskrivelse


Krimi. Martyn Tarne venter med spænding på indtage scenen på Vulcan Teater, der efter et mord har skiftet navn fra Jupiter Teater - men inden tæppefald sker der endnu et mord.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Rydal

d. 18. dec. 2018

Skrevet 1951, kom første gang på dansk 1967. I øsende regn smutter en ung new zealandsk pige ind på Vulkan teatret i London; hun havde håbet på en karriere som skuespiller, men må nøjes meddet mere beskedne job som primadonnaens påklæderske. Hun tildeles alligevel en rolle og får succes på premiereaftenen, hvor en af hendes kolleger begår selvmord, eller er det mord? PolitiinspektørRoderick Alleyn klarer sagen med vanlig elegance efter det traditionelle skema: først alle i forhør enkeltvis, derefter samlet sagsgennemgang, opklaring. N.M. regnes for Dorothy Sayers' og AgathaChristies arvtager, hvad der efter min mening er en klar overvurdering; hun har hverken den førstes bizarre karakter- og miljøstudier eller den sidstes indblik i Poirots små grå celler. Plottet erikke spændende, til gengæld er der gjort en del ud af miljø og persontegning; Alleyn dukker desværre først op s. 118. TV viste for ca. 1 år siden en film bygget over denne bog. Omslagsill. viser etteater samt enskummel mandsperson, ganske uden relation til handlingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Kirstine Nielsen

d. 5. apr. 2019

En nærmere præsentation af forfatterinden skulle være overflødig. Denne bog foregår ligesom flere af hendes andre bøger i teaterkredse. Samme aften, som der har været premiere på et nyt stykke, findes en af de medvirkende skuespillere død i sin garderobe. Alt tyder på selvmord, men inspektør Alleyn med sin tro følgesvend Fox tilkaldes og konstaterer snart, at det drejer sig om mord. Opklaringen er som sædvanlig intelligent, og bogens personer virker overbevisende. En kriminalroman, der kan anbefales til alle de biblioteker, hvor den ikke allerede findes.