Bøger / faglitteratur / erindringer

Praktisk patriotisme


Beskrivelse


Antologi om livet under den tyske besættelse af Danmark som forsøger at forklare, hvordan passiv modstand efterhånden kan udvikle sig til en militant krig, og den beskriver i en række interviews sabotørernes menneskelige baggrund.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Finn Windfeldt Hansen

2007

For læsere med interesse for modstandskampen og sabotagen 1940-45, især de aktioner som Bopa stod i spidsen for. Titel og undertitel, begge sprogligt indforståede, refererer til en "sabotagehåndbog" der blev fremstillet under besættelsen. Det kunne måske tale for lidt formidling!.

"Sabotagehåndbogen" optrykkes her, men bogen har ellers sin tyngde i en serie interviews der fandt sted i 1960-70'erne med fhv. Bopa-sabotører. Det er "oral history"-historieskrivning hvor såvel personkreds som aktioner er kendt fra anden litteratur. Nu fortæller de implicerede selv og reflekterer ikke mindst. Evt. redigering synes at have været nænsom hvilket giver teksten et præg af autenticitet. Bogen udgives som mindebog for "HH", Bopas første chef, Poul Hilmer Nedergaard Pedersen (1907-82).

Litteraturen om 1940-45 er omfangsrig, og emnet trækker stadig nye titler. Denne er anderledes end de fleste i kraft af sit interviewkoncept. Flere af bogens aktioner og personer er som sagt før beskrevet, fx: Hans Edvard Teglers' Kæmp for alt hvad du har kært, 1945, og Jørgen Jespersens KK og krigen, 2003. Begge forfattere var med i Bopa. Der kan også henvises til Esben Kjeldbæks omfattende, 512 sider, Sabotageorganisationen Bopa 1942-45, 1997.

En lidt anderledes 96.71-titel der kommer tæt på og fint formidler en unormal tid og et unormalt liv med de risici som store og små sabotageaktioner afstedkom Historieskrivning i "øjenhøjde" fortalt af de implicerede selv, der nu næsten alle er borte!.