Gå til indholdPorten til den indre by : digte


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

337 sider

Udgivet

2016

genre/form

digteOriginaludgave

2016


Beskrivelse


Digte som søger efter meningen med livet hos Ludwig Wittgenstein, Anders And og meget mere


Anmeldelser (3)


20. dec. 2016

Klog, sjov og altfavnende digtsamling til den filosofiske læser. Et stort sammenhængende system om alting - og en hyldest til Wittgenstein.

Prosalyrisk digtsamling i 9 dele om et menneskes søgen efter en mening i den ydre og indre virkelighed. I løbet af 248 digte af godt og vel en sides længde beretter et digterjeg om byer, motorveje "som høres bedst i vestenvinden", drømme og kærlighed, TV, mennesker og sin søn. Digterjeg'et fortæller anekdoter om og gengiver - ofte fordrejede - citater af bl.a. Prometheus, Jesus, Anders And, Neil Armstrong, Nietzsche og Ludwig Wittgenstein. Især sidstnævnte spiller en central rolle i hele digtsamlingen. I 'Wittgenstein på dødslejet (Sæson 2)" hedder det: "Pludselig rejste han sig halvt op i sengen / og deklamerede med sprukken røst: // Alle mennesker er sin egen / by inde i hovedet; alting sker samtidigt. / Porten til den indre by er... // Derefter døde han (...)".

Digtene er selvironiske og fulde af humor. Rummer samtidig en desillusioneret søgen efter en mening, der ikke lader til at findes - om end der søges højt og lavt i filosofihistorien og populærkulturen.

Digtene er i sig selv et totalsystem, der rummer alle svar; men kun indenfor sine egne kunstige rammer af sprog. Den tydelige, selvbevidste konstruktion af et system - som måske alligevel udsiger noget om verden "derude" - bringer mindelser om fx Inger Christensens systemdigte eller, mere tydeligt med blandingen af høj- og lavkultur, Klaus Høeck.

Lektørudtalelse

Af

Thomas Olesen

Kristeligt dagblad

Af

Peter Stein Larsen

d. 9. feb. 2017

Den smalle bog [online]

Af

Marie Ladefoged (f. 1973)

2018-03-13


Informationer og udgaver

Ebog

2019

Bog

2016