Bøger / faglitteratur

Politik, diplomati og den hjælpende hånd : Danmark og oprettelsen af staten Israel


Beskrivelse


Som løsning på konflikten om Palæstina vedtog FN i 1947 en tostatsordning, der førte til, at staten Israel blev oprettet i 1948 – som også blev året for den første israelsk-arabiske krig. - Danmarks rolle i forhold til oprettelsen af den nye stat udspillede sig på to planer: officielt i form af statens udenrigspolitik, uofficielt i form af folkelige reaktioner. Politik, diplomati og den hjælpende hånd viser, hvordan den statslige interesse og den folkelige sympati ikke udfoldede sig på samme plan.
Efter Anden Verdenskrig lå Danmark i sin udenrigspolitik på linje med Storbritannien, hvis ønske om gode relationer til de arabiske stater fik stor betydning for den danske stats officielle politik. Men samtidig var det danske folk positivt indstillet over for den jødiske sag, og selvom dette forhold ikke direkte kom til udtryk i den officielle danske politik, gjorde det sig indirekte også gældende på et politisk plan. I denne bog viser forfatterne bl.a., hvordan statsminister Hans Hedtoft og ledende efterretningsfolk i afgørende situationer rakte det jødiske folk en hjælpende hånd.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. apr. 2011

af

af

Hans Michelsen

d. 18. apr. 2011

Bogen er henvendt til læsere med interesse for Danmarks relationer til Israel især omkring oprettelsen af staten Israel.

Danmarks rolle udspillede sig på to planer: officielt i form af statens udenrigspolitik, uofficielt i form af folkelige reaktioner. Statens interesser og den folkelige opbakning var ikke altid sammenfaldende. Efter 2. verdenskrig fulgte Danmark tæt Storbritanniens udenrigspolitik, hvis ønske om gode relationer til de arabiske stater fik stor betydning for den officielle danske politik. Men samtidig var det danske folk positivt indstillet over for den jødiske sag, og selvom dette forhold ikke direkte kom til udtryk i den officielle danske politik, gjorde det sig indirekte også gældende på et politisk plan. Statsminister Hans Hedtoft og ledende efterretningsfolk rakte i afgørende situationer det jødiske folk en hjælpende hånd. Bogen afsluttes med en kortsektion. Forfatterne er historikere og bosat i Israel.

Se fx følgende om emnet: Johan Bender Palæstinaproblemet : krig, krise, fredsproces, 3.udg. 2006, Sofie Lene Bak Dansk antisemitisme 1930-1945, 2004 og Morten Thing Næste år i Jerusalem, 1999.

Grundig og omhyggelig samtidshistorie der giver et godt indblik i oprettelsen af staten Israel samt de danske relationer hertil, herunder også de diplomatiske aktiviteter, hjemme og i FN, hvor Palæstina-problemet var en slags prøvesten for Danmarks aktive medvirken i FN.


Berlingske tidende

d. 25. maj 2011

af

af

Bent Blüdnikow

d. 25. maj 2011


Jyllands-posten

d. 28. maj 2011

af

af

Bent Jensen

d. 28. maj 2011


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 190 (2011)

af

af

Knud Holch Andersen

Nr. 190 (2011)


Rambam

Nr. 20 (2011)

af

af

Bent Blüdnikow

Nr. 20 (2011)