Bøger / faglitteratur

Polen og holocaust : polsk antisemitisme


Beskrivelse


Om den polske deltagelse i jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig i den del af det tyskbesatte Polen der betegnedes Generalguvernementet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2018

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 13. mar. 2018

Beskrivelse af de polske jøders yderst udsatte situation under 2. verdenskrig, hvor de næsten frygtede de ikke-jødiske polakker mere end de tyske besættere. Endnu en vigtig beskrivelse til alle, der interesserer sig for 2. verdenskrig.

De polske jøder blev jagtet af både de tyske besættere og deres polske naboer, især i landområderne. Det underbygges af en række vidnesbyrd fra de ganske få, der overlevede holocaust. I det polske samfund var der en udbredt antisemitisme, som fik mange polakker til at udlevere eller endda selv dræbe jøder, der var helt uden beskyttelse, for så at overtage deres værdier og ejendom. De polakker, der skjulte jøder, blev også udsat for omgivelsernes pres til at stoppe med det, for ellers vil de blive angivet og straffet med døden. Bogen beskriver også situationen i nutidens Polen, hvor den nationalkonservative regering presser på for at få en ny historietolkning, der skal dyrke "patriotiske værdier" og ikke fremme en "skammens kultur".

En meget vigtig beskrivelse, der viser en mørk og grum side af Polens historie, ikke mindst i betragtning af den helt aktuelle historiediskussion, der foregår i landet.

Jan Gross' Gylden høstNær JedenewDe mistede behandler også det ømtålelige emne om polakkernes antisemitisme. Det behandles skønlitterært i Kevin Linnemanns rystende Nær Jedenew. I De mistede af Daniel Mendelsohn beskrives en polsk-jødisk families skæbne under 2. verdenskrigJan Gross' Gylden høst behandler også det ømtålelige emne om polakkernes antisemitisme. Det behandles skønlitterært i Kevin Linnemanns rystende . I De mistede af Daniel Mendelsohn beskrives en polsk-jødisk families skæbne under 2. verdenskrigJan Gross' Gylden høst behandler også det ømtålelige emne om polakkernes antisemitisme. Det behandles skønlitterært i Kevin Linnemanns rystende Nær Jedenew. I af Daniel Mendelsohn beskrives en polsk-jødisk families skæbne under 2. verdenskrig.


Kristeligt dagblad

d. 12. juni 2018

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 12. juni 2018


Weekendavisen

d. 20. apr. 2018

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 20. apr. 2018