Bøger / faglitteratur

Pladser og politik : øjenvidne til Østeuropas befrielse


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
281 sider: ill.
Udgivet
2012
Ophav

Indhold

Styrt og bestyrtelse i Europa ; En mand i hvide klæder : Polen 1978-89 ; Den Smukke Plads og digterens plads : Moskva 1986-91 ; Den himmelske død : Peking 1989 ; Den baltiske vej : Tallin-Riga-Vilnius 1989 ; Marx-Engels-Platz : Berlin 1989 ; Majdan - uafhængighedspladsen : Kiev 2004-5 ; De Blås land : Donetsk 2004 ; Den sørgelige revolution : Minsk 2006 ; Fra socialisme til islam ; Det gik godt, det gik skidt ; Agóra : Athen 500 f.Kr.


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2012

af

af

Per Månson

d. 24. okt. 2012

For interesserede i den nyere historie i Østeuropa og Kina. Kan også bruges til opgaveskrivning på mellemuddannelserne.

Polskfødte Floryan har gennem mange år været korrespondent for Danmarks Radio og havde Østeuropa som område i de afgørende år, hvor det kommunistiske system faldt. Han har valgt at gennemgå historien i de lande, hvor han selv dækkede begivenhederne, hvilket især et det østlige Østeuropa og DDR. Som medrejsende ved Gorbatjovs besøg i Kina i 1989 oplevede han også studenteroprøret på Den Himmelske Freds Plads. Netop pladser er hans udgangspunkt, da de fleste folkelige opstande er udgået (og stadig udgår) fra centrale pladser i især hovedstæder. Floryan skriver godt og vidende på baggrund af egne noter og grundig research og giver et personligt blik på den nyere historie ofte med vinkler, der ikke fremgår af faghistorien, men skyldes korrespondenters arbejdsvilkår. Forord af den daværende udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen.

Der er skrevet meget om tiden omkring murens fald, men fx findes der ikke meget om udviklingen i de centralasiatiske tidligere sovjetrepublikker udover serien Lande i lommeformat. Og så er Floryans personlige vinkel i sagens natur unik.

En velskrevet og personlig indføring i den folkelige omvæltninger i en række tidligere østbloklande.


Jyllands-posten

d. 22. dec. 2012

af

af

Bent Jensen

d. 22. dec. 2012