Bøger / skønlitteratur / digte

Pilgrim : digte


Beskrivelse


Digte der skildrer et depressionsforløb, der dog til slut ender med at depressionen letter og lyset og kærligheden får overtaget.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. maj 2011

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 31. maj 2011

Ny dansk lyrik, hvori grundtonen er så depressiv, at man må overveje, til hvem man anbefaler samlingen.

Samlingen består af 27 digte. Tonen er mørk og fortvivlet. Digtene har titler som Sorgen, Nervers lyd, Skammen, Skylden, Hærværk osv. Digtene er - undtagen udgangsdigtet, Det vilde Hav - korte, flere af dem ultrakorte og egentlig minimalistiske. Et eksempel er digtet: "falder fra hinanden/i trevler/ ord taber mening/ det er i stilheden/vi går til grunde". Død, ødelæggelse og negation præger digtenes univers. Det minimalistiske bliver her næsten i sig selv et udtryk for forsteningen under depressionen. Hen mod slutningen af samlingen begynder lidt lys (kærligheden) at trænge gennem fortvivlelsen: "du er/under huden/ som metaforer/af lys/ i mørke". Udgangsdigtet "Det vilde Hav" er mere ordrigt. Her begynder billederne at få liv. Her er sansede naturbilleder, hvoraf nogle er ganske voldsomme. Slutordene i digtet er: "En mariehøne/en rokke en skarabæ/en luftspejling/et fatamorgana/ JEG ER". Pilgrimsvandringen er en vandring i sorg og mørke frem mod lyset.

N.R.D.-P. har en række digtsamlinger bag sig. Denne angives at være udkommet i 2010. I 2011 er samlingen Rudeskår udkommet. Den er lysere og langt mere varieret i sit tonefald.

P.g.a. digtenes dystre og meget depressive tone var der ikke meget lystlæsning i dem for mig. Alligevel synes jeg, de som depressionsdigte har en plads at udfylde, navnlig fordi der i samlingens slutning rummes en modsætning til depressionens mørke.